Светосавски бал у Бечу у знаку гламура и хуманости

БЕЧ: Гламур, врхунски музичари и интерсантан културни програм, али и јединствени гости, у три сале бечког балског хотела "Паркхотел" Шенбрун, обележили су овогодишњи Светосавски бал који је изнад свега по први пут у потпуности био хуманитарног карактера.
svetosavski bal
Фото: Tanjug (Zoran Mirković)

Светосавски бал у Бечу који је синоћ по 23. пут организовао Српски центар ове године је захваљујући спонзорству компаније МТЕЛ Аустриа у потпуности био и хуманитарни подвиг, јер је омогућено да сав приход од продаје улазница представља донацију за помоћ деци на Косову и Метохији.

Средства прикупљена од продаје улазница на овогодишњем Светосавском балу биће донирана хуманитарном пројекту "За дечју радост" Српског центра, којим се помаже становништво у енклавама на Косову и Метохији.

На предлог манастира Високи Дечани највећи део средстава биће намењен обезбеђивању стамбеног простора за повратничку породицу Чукарић из Велике Хоче.

Српски центар спроводи овај хуманитарни пројекат у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и ради се првенствено о стипендирању ученика и омладине у енклавама на Косову и Метохији.

Тим поводом су гости овогодишњег бала били и секретар епархије рашко призренске Милош Перић и отац Андреј професор на Призренској богословији.

Иначе Светосавским балом прикупљено је, како је саопштено, 44.685 евра.

Бал је отпочео Светосавском химном коју је извео "Мали хор" СПКД "Просвјета" из Беча.

Програм Светосавског бала који је имао и визуелни идентитет у знаку косовског божура, водио је аустријско-српски водитељски пар, Јудит Тибер и Александар Стојановић.

Културни програм кренуо је извођењем оперских арија Драгољуба Бајића, првака опере београдског Народног позоришта и његове колегиница Љубице Вранеш уз пратњу "Београдских солиста" на челу с Војканом Борисављевићем.

Бечку балску атмосферу је донела плесна школа "Имерфол", а спој две културе је приказан и тачком српских традиционалних игара Српског културног центра "Стеван Мокрањац".

Фото: Tanjug (Zoran Mirković)

Тонови Српског кадрила, Јохана Штрауса, били су неизоставни део и овогодишњег балског програма.

Бал су свечано отворили специјални гости принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић с амбасадором Србије у Аустрији Небојшом Родићем.

Након позива "Сви валцер" плесни подијум су попунили парови у раскошним балским тоалетама.

По први пут програм Светосавског бала се одвијао у три сале хотела који се налази недалеко од чувеног дворца "Шенбрун", некада летње резиденције аустријских царева.

Валцер и музику за плес у главној сали пратио је разнолики програм у преостале две сале и бендови Џез Фанк Банд "План Ц" и "after Midnight Band ", ,"DJ Danni".

Вокал Иване Петерс је допринео томе да програм и у другој сали позове на плес и добру забаву и попуни плесни простор.
Славко Бањац и Тијана Дапчевић, као и удружени наступи врхунских извођача, били су одлична увертира за поноћни програм који је уследио.

Спој традиционалних звукова трубе и модерних ритмова и обрада страних композиција донео је амбасадор српске трубе, Дејан Петровић са својим Биг Бендом не оставивши никога равнодушним.

Светосавски бал је и ове године окупио представнике дипломатског кора, бројних угледних институција, аустријских политичких странака, јавног живота и представника српске дијаспоре.

Фото: Tanjug (Zoran Mirković)

Поред амбасадора Србије у Аустрији, Небојше Родића, гости Светосавског бала били су и изасланик Владе Србије Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милан Петковић, потпредседник Народне скупштине РС, Душан Кићовић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, Игор Јовичић, секретар Министарства културе и информисања Србије, Драгана Калиновић, директорка Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање Србије, Зоран Пашалић, заштитник грађана Србије.

Такође на бал су дошли и Гудрун Куглер, посланица Народне партије Аустрије (ОВП) у аустријском парламенту, Ернст Волер, председник бечког парламента, Доминик Неп, заменик градоначелника Беча, Маркус Велбич и Максимилијан Краус, министри без портфеља у влади града Беча, Ханс Арсеновић, посланик Зелених у бечком парламенту, Курт Стирценбехер, посланик Социјалдемократске странке Аустрије (СПО) у бечком парламенту, Немања Дамњановић, посланик Слободарске странке Аустрије (ФПО) у бечком парламенту, Маркус Франц, председник десете бечке општине и Паул Штадлер, председник једанаесте бечке општине.

Током чувене бечке балске сезоне одржи се око 450 балова, а један од њих је и Светосавски бал.

У 19. веку, одржан је први Српски Светосавски бал у Бечу. Кнез Милош Обреновић, ангажовао је Јохана Штрауса млађег да компонује "Српски кадрил" специјално за овај бал, користећи српске народне песме као лајтмотив, а Српски центар из Беча је обновио ову балску традицију 1998. године.

Посланица Куглер рекла је да се на Светосавском балу види како у Бечу може да се негује суживот народа.

Фото: Tanjug (Zoran Mirković)

Видимо како људи из Србије имају две домовине - Аустрију, нова домовина којој се даје допринос, и Србија, чија се традиција негује и носи у срцу. То је у модерном свету могуће и добро, а ми у Бечу показујемо да је то могуће, објаснила је она додајући да радосна лица људи показују да чињеница да имају две домовине чини срећним.

Максимилијан Краус и Немања Дамњановић истакли су да је Светосавски бал један о најлепших балова Беча.

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести