Банкар кажњен са 52 милиона евра због кријумчарења Пикаса

МАДРИД: Бивши директор шпанске банке Банкинтер Хаиме Ботин (83) кажњен је данас са 52 милиона евра, наон што је осуђен за кријумчарење слике Пабла Пикаса која је проглашена за национално благо.
glava mlade zene
Фото: Youtube Printscreen

Он је осуђен и на 18 месеци затвора, али ту казну највероватније неће одслужити због својих година и јер је то прво дело за које је осуђен, преноси Ројтерс.

Шпанско тужилаштво оптужило је Ботина да је 2015. године покушао да прода слику "Глава младе жене" из 1906. године, вредне 26 милиона евра, а цео случај открили су цариснки службеници на француском острву Корзика, приликом рутинског претреса Ботинове јахте.

Како се навди у образложењу, он је покушао да прода слику упркос забрани извоза културних дела значајних за Шпанију.

Ботин је негирао оптужбе, наводећи да је желео слику да однесе у Швајцарску да би је сачувао.

Виши суд у Мадриду навео је и да је Ботин још 2012. године обавештен од стране аукцијске куће Кристи да му треба дозвола државе за продају слике, али упркос томе, Ботин је у Валенсији укрцао слику на јахту и рекао капетану да је сакрије од власти.

Ботин је био директор банке Банкинтер од 1986. до 2002. године, а поседује и удео у власништву банке кроз инвестициони фонд Картивал у износу од 23 одсто.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести