Барбадос укинуо законе из колонијајалне ере који криминализују геј односе

БАРБАДОС: Врховни суд на Барбадосу поништио је данас законе из колонијалне ере који криминализују хомосексуалне односе, укључујући и онај који захтева доживотну казну затвора за мушкарце који се упуштају у такве односе.
1
Фото: ilustracija/pixabay

На овај начин источнокарипска држава постала је трећа нација у конзервативном карипском региону која је то учинила ове године, пренео је Гардијан. Лист додаје да су се поменути закони ретко примењивали, али су сугерисали да су LGBTQ+ особе криминалци и грађани другог ранга.

Неколико хришћанских цркава и организација широм Кариба противило се укидању таквих закона, уз подршку неких политичких лидера који се ''позивају на Бога'' у својим аргументима.

Гардијан наводи да сада на америчком континенту постоји само још неколико земаља са сличним законима - Гвајана, Гренада, Доминикана, Сент Винсент и Гренадин и Јамајка, одакле су припадници LGBTQ+ заједнице бежали након насилних напада. Раније ове године, судови су прогласили неуставним такве законе на Антигви и Барбуди, као и Сент Китсу и Невису.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести