Белоглави суп Добрила се враћа кући из Турске

БЕОГРАД: Све је премно за сигуран повратак белоглавог супа Добриле кући, птице која је из Србије одлетела у Турску, саопштио је Завод за заштиту природе Србије.
beloglavi sup Pixabay
Фото: pixabay.com

Након дугог лета из Србије, онемоћалој и изгладнелој птици мештани у Турској су више пута покушали да помогну да самостално одлети. Међутим, како се птица константно враћала, привремено је збринута, и започело се са акцијом њеног повратка у земљу порекла, у матичну колонију на Увцу у Србији.

У организацију преноса птице укључиле су се све релевантне институције из Србије и Турске како би се обезбедиле све неопходне дозволе у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре.

Уз посредство амбасадора Турске у Србији Танжу Билгича, турска авио компанија Turkish Airlines је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда, тако да се Добрилин повратак очекује у петак 12. априла, у касним поподневним сатима.

О Добрилином путовању авионом и доласку у своју колонију у СРП "Увац", компанија Turkish Airlines ће снимити документарни филм. 

Повратак птице авионом је једини начин да се птица врати кући, будући да је у неколико наврата била збрињавана од стране турских ветеринара. По доласку у Специјални резерват "Увац", Добрила ће бити смештена у волијеру како би успешно прошла период адаптације и поновног стицања навика самосталног узимања хране.

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести