Црна Гора од 1. јула уводи акцизу на сладолед

ПОДГОРИЦА: У Црној Гори ће од 1. јула бити значајно повећане акцизе на дуванске производе, алкохолна пића, а биће уведена и акциза на сладолед.
sladoled
Фото: pixabay.com

То се предвиђа Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама који је утврдила влада у четвртак "у циљу сузбијања негативних ефеката које употреба дуванских производа, алкохолних пића и производа са додатком шећера имају на здравље грађана", саопштено је из владе.

Изменама се предлаже повећање акцизе за фино резани дуван са 45 евра по килограму на 55 евра, за други дуван за пушење са 25 евра на 35 евра по килограму, а за несагоревајући дуван, за који се акциза плаћа по килограму нето масе, предлаже се повећање на 70 одсто минималне акцизе, преноси РТЦГ.

Предложеним законом планирано је повећање акцизе на газирана пића са 25 на 35 евра по хектолитру и увођење акцизе на производе од шећера, какао и сладолед која би се плаћала у износу од 0,6 евра по килограму.

Планирано је повећање висине акцизе на пиво са пет на седам евра по запреминском садржају алкохола на хектолитар пива, као и на пенушава вина са 35 на 40 евра по хектолитру, те увођење акцизе на остала непенушава ферментисана пића од 35 евра по хектолитру.

Повећањем акцизе на дуван и дуванске производе и увођењем новог акцизног производа дошло би до повећања прихода буџета за око 16,8 милиона евра, наводи РТЦГ.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести