Да Винчијев цртеж на аукцији, очекују 16,7 милиона долара

ЛОНДОН: Мали цртеж медвеђе главе Леонарда да Винчија данас ће бити понуђен на аукцији у Лондону, а очекује се да ће бити продат за 12 милиона фунти (16,7 милиона долара).
medvedja glava
Фото: Printscreen

Цртеж димензија 7х7 цм, на којем је глава медведа, стар је више од 500 година, преноси Би-Би-Си.

Продаја би могла премашити претходну рекордну продају која се одиграла 2001. године, када је Да Винчијев цртеж “Коњ и јахач” продат за више од 11 милиона долара.

Према аукцијској кући "Кристис" која је задужена за продају, овај цртеж је међу само још неколико цртежа италијанског ренесансног мајстора који су још увек у приватном власништву.

Цртеж је нацртан техником сребрне оловке на ружичасто-беж папиру и један је у низу уметникових цртежа животиња малог обима који датирају из раних 1480-их година.

Летиција Мејсон, стручњак за старе цртеже, описала је технику сребрне оловке као "веома тешку технику, јер заправо не признаје ниједну грешку".

Мејсонова је рекла да је Леонардо био фасциниран природом и животињама уопште.

Скица је претходно припадала британском сликару и колекционару Томасу Лоренсу, пре него што је 1860. године продата на аукцији “Кристиса" за 2,50 фунте. Међутим овог пута “Кристис” предвиђа да ће бити продата за између 8,0 и 12 милиона фунти.

Леонардо да Винчи, који је рођен 1452. године и умро 1519. године, познат је и по својој уметности и по изумима.

У 2017. години, слика Исуса Христа, стара 500 година, за коју се верује да ју је насликао Да Винчи продата је у Њујорку за рекордних 450 милиона долара (341 милион фунти), што је била највиша аукцијска цена за једно уметничко дело.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести