ДОБРО ЈЕ ЗНАТИ: Како заштитити викендице од нежељених гостију

НОВИ САД: Како би избегли ситуацију да ваша викендица постане идеално место за пацове и разне бубе, стручњаци из новосадске Циклонизације препоручују неколико обавезних корака.
 K
Фото: Arhiva Dnevnika

Викендице су идеални простори за насељавање напасника - налазе се у природи, често су пуне заборављених остатака харне коју смо током периода коришћења донели, задовољавају сигурносне услове које штеточине штите од предатора... Проблеми углавном настају када је однос према викендици кампањски и када се она напусти на брзину, а оставе остаци хране. Зато је систематски приступ овом проблему неопходан, најделотворнији и даје највеће шансе да ћемо наш простор и у пролеће затећи у стању у којем смо га и оставили.

Заштита од глодара

Уз то што у овом периоду захлађења човек викенд куће напушта на дуже време, прелазни период и смена годишњих доба су и време када се глодари и инсекти који су боравили у природи повлаче у затворене просторе. Да би избегли ситуацију да ваша викендица постане идеално зимовалиште за штеточине, наши стручњаци са вишедеценијским искуством у здравственој заштити грађана од напасника, препоручују неколико обавезних корака.

На првом месту је хигијена. Пре сваког напуштања викендице на дуже време потребно је уклонити све потенцијалне изворе хране. То подразумева изношење хране или њено паковање у чврсте посуде. Не треба заборавити да су и најмање количине остатака хране довољне да се на неком месту развије цела колонија штеточина. Такође је потребно избацити смеће и добро очистити све просторе у којима је храна складиштена или припремана.

Неопходно је и прегледати простор да се којим случајем штетни глодари или инсекти  нису већ населили док смо боравили у њему. Један од главних показатеља може бити присуство измета. У том случају потребно је одмах извршити поступак дератизације. Најчешће врсте штетних глодара на нашем простору су Црни пацов (Rattus rattus), Сиви пацов (Rattus norvegicus), Домаћи миш (Mus muskulus), Пољска волухарица (Microtus arvalis) и Пољски миш (Apodemus agrarius).

Стручњаци „Циклонизације“ у том случају препоручују коришћење препарата МАМАК-Б, на бази активне материје бромадилон, који је до сада показао завидне резултате. ми имамо и препарате на бази селена и витамина Д3, који су селективни и могу се користити у шумским газдинствима.

Завршни корак у заштити викендице од глодара је затварање свих рупа и пукотине или цементом и гипсом или жичаним мрежама. На овај начин спречиће се и улазак заштићених врста као што су слепи мишеви, пухови или шарени твор.

Заштита од инсеката

Када је реч о инсектима, најчешћи напасници су бубашвабе, бубаруси и мрави. У процесу сузбијања инсеката најважније је, саветују стручњаци, не отровати себе. Зато треба строго водити рачуна о препарату који се наноси и месту где се наноси. У слободној продаји има много варијанти од механичких клопки, гранула које делују дигестивно, до гелова са активним материјама. У случају заражености простора инсектима, препоручујемо коришћење препарата на бази С400 и „Бубитоxа“ у облику гранула. Он може да се остави на неком сувом месту када се одлази из викендице и да човек буде сигуран да је простор заштитио на дуже време.

Међутим, када се простор запусти и када је заражен са много инсеката онда се овом проблему мора приступити детаљније. Простор се мора прво механички очистити од свих нечистоћа, масноћа и слично, а затим је потребно и истретирати пукотине у којима би могло да буде ларви и инсеката. Не треба заборавити да је инсектима потребно само мало влаге, температура и мало хране и њихова инвазија може да почне.

За заштиту од мрава препоручује се препарат „Мравитокс“. Ипак, када је реч о мравима у викендицама, најбоље је позвати стручну службу, како не би тровали заштићене врсте, као што су на пример шумски мрави.

Како је већина кућа за одмор у шумским подручјима, проблем може настати и са наметницима дрвета. Зато је, како би заштитили простор, препоручљиво третирање дрвета неким од инсектицида, на пример препаратом „Жижолин“.

Крпељи и дезинфекција

Одговорни власници викендица заштиом од крпеља морају да се баве током целе сезоне коришћења викендице – од пролећа до касне јесени. Како је све већи проценат крпеља који преносе опасну лајмску болест, ово је посао који мора бити озбиљно схваћен. Простори викенд насеља су места по којима се, осим људи, крећу домаће животиње, дивље животиње, луталице и кућни љубимци. Како би заштитили и њихово здравље и здравље одраслих и деце који долазе са њима у контакт, а који уз то често бораве и у двориштима викендица, неопходно је редовно одржавање травњака. То подразумева његово шишање а после тога обавезно третман препаратом „Ајкон“ који се показао као доста успешан. Овај третман се ради у преподневним сатима, око 9 – 10 сати када су крпељи већ активнији.

У случају плављења викендица изливањем река или фекелних вода, као што је то био чест случај ове године, стручњаци налажу обавезну детаљну дезинфекцију. Простор је потребно прво механички очистити, а затим третирати неким од дезифицијенаса. Стручњаци „Циклонизације“ препоручују препарате на бази хлора, али и мање агресивне без хлора за кухиње.

Када се викендица за зиму припреми на наведене начине, потребно је још само да власник периодично обилази објекат како би могао на време да реагује у случају да је то потребно.

Како се решити бува, ваши и стеница

Викендице могу да населе и буве, ваши и стенице. Стенице су напасник кога се  јако тешко решити. И њима, као комарцима и крпељима, је потребан крвни оброк, а могу дуго да мирују у стадијуму хибернације. Зато им одговарају простори викендица. Завлаче се у кревете, постељину, старе кауче и слично.  У случају да је ваш простор инфициран стеницама једини ефикасан је третман гасом у херметизованом простору или бацање комада намештаја који је заражен. Ако је захваћен већи простор, решење је фумигација целе куће. Кућа се херметички затвори у балон и упумпава се гас. Реч је о сложеном послу који треба да обаве стручњаци, али и изузетно ефикасном што су екипе „Циклонизације“ доказале на третманима етно кућа и старих цркава.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести