Гринпис: Преко 100 милијарди пластичних боца Кока-коле годишње

Кока-кола (Coca-Cola) не успева да се избори против штете по животну средину коју изазива производња преко 100 милијарди једнократних пластичних боца ове компаније годишње, показује најновија анализа Гринписа (Greenpeace).
koka-kola, EPA/LUONG THAI LINH
Фото: EPA/LUONG THAI LINH

Како преноси Индипендент, Кока-кола је прошлог марта одбила да истраживачима Гринписа открије колико пластике производи, али ова група за заштиту животне средине сада тврди да је сама направила релевантну анализу на основу података о броју продатих боца Кока-коле. Користећи овај поступак, Гринпис је закључио да Кока-кола продаје између 108 и 128 милијарди пластичних боца годишње. Штавише, према овом истраживању, чак 60 одсто паковања ове највеће компаније за производњу безалкохолних пића на свету данас чини пластична амбалажа; што је увећање за 12 одсто у односу на 2008. годину.

Кока-кола је себи у 2013. поставила циљ да стопу рециклирања у развијеним земљама подигне на 75 одсто до 2020. године. Међутим, анализе Гринписа, направљене према расположивим подацима од 2013. до 2015. године, показују да ова стопа је заправо опада и то за више од 60 процената; због чега су и јавно изнечи своју забринутост.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести