Изумирање ајкула сигнал пропадања Средоземног мора

Светска организација за заштиту природе (WWF) објавила је извештај у којем се наводи да је више од половине врста морских паса и ража Средоземног мора угрожено и упозорава да је то сигнал пропадања Средоземног мора.
e
Фото: pixabay.com

"Више од половине врста морских паса и ража Средоземног мора је угрожено, а готово трећина њих лови се до нивоа изумирања. Забрињавајуће стање морских грабљиваца јасан је сигнал укупног пропадања Средоземног мора, чији је дивљи свијет десеткован прекомерним изловом", пише у извештају WWF, преноси Хина.

Извештај под називом "Морски пси у кризи: позив на акцију за Медитеран" објављен је уочи дана посвећеног морским псима, 14. јула.

У њему је наведено да је прекомерни излов највећа претња медитеранским морским псима и ражама, на шта утичу све врсте риболова, као и да две медитеранске земље предњаче по улову морских паса: Либија (4.260 тона) и Тунис (4.161 тона).

Наводи се да ове две земље извештавају о улову који је око три пута већи него у Италији (1.347 тона) и Египту (1.141 тона). Неке врсте се циљано лове и за њих постоји тржиште, док је већи део ухваћен као нежељени улов и баца натраг у море како би угинуо.

 

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести