Јадран Малкович о Азбуци нашег живота: Срећан сам што снимам у Србији

БЕОГРАД: Немачки глумац српског порекла Јадран Малкович, којег је наша публика упознала као једног од ратника мистериозног „црног војводе” у серији „Црна свадба”, а потом и кроз лик заводника у „Азбуци нашег живота” ових дана поново је у Србији, где снима другу сезону ове савремене драме и наставља живот Уроша Поповића.
j
Фото: Posledice odluka Uroša Popovića stižu u nastavku/Contrast Studios

У новој сезони серије, чији је креатор и редитељка Јелена Бајић Јочић, публика ће имати прилику да прати животе главних ликова, па и Урошевог, у које се враћамо годину дана касније. У средишту приче и даље ће бити Урош и његова, сада бивша супруга Весна. У овој фази њихови путеви наизглед се разилазе, а Урош, којег игра Јадран, почиње да гради нови живот са Аном у коју се заљубио још у првом делу, а гледаоци ће у новим епизодама видети како ће се снаћи са новим околностима које ће трајно уздрмати његов живот. 

– Лепота сценарија ове сезоне је у томе што имамо прилику да видимо како ће се животи свих јунака даље развијати у другој сезони. Да видимо како су неке ствари, које су им се раније дешавале, утицале на њих, односно, да видимо које су последице живота које су живели – прича за „Дневник” глумац Јадран Малкович. 

Прва сезона била је изазовна сама по себи због другачијег ритма серије, али и самом темом којом се до тада нису бавили многи аутори домаћих серија. Да ли вам је сада теже или лакше у даљем развојуАзбуке нашег живота”?

– Што се мене тиче, имам осећај да је лакше, јер имамо потврду да смо урадили нешто добро, да су људи радо гледали нашу серију и да је њихов фидбек био јако леп. Често су ми људи говорили да су чекали баш овакву серију која је мало ведрија, лакша, животнија. Не осећам неки притисак ни ја, а верујем ни остатак екипе, већ имам жељу да пружимо минимално онакав квалитет који смо дали првом сезоном, али и више од тога! 

Видели смо у првој сезони да Урош Поповић због својих несигурности и кризе средњих година доноси неке одлуке које можда не би требало. Јесте ли ви као мушкарац успели да га разумете?

– Да! Након рада на првој сезони појавила су се нека питања за мене лично о којима раније нисам размишљао, па сам сад почео. У том периоду након снимања сам се мало позабавио неким стварима, нећу вам, наравно, открити којим, одмах да кажем (смех).


Возач камиона у немачкој серији

Требало је да снимате филмХероји Халијардаса Радошем Бајићем, али на крају нисте учествовали у том пројекту, већ снимали једну немачку серију. Имате ли још нешто у плану за снимање?

– Нажалост нисам, преклопила су ми се нека друга снимања и нисам стигао да учествујем у том филму. У серији „Две стране амбиса” имам много једноставнијег лика који у првој сезони, која ће се ускоро тамо приказати, нема много тога да покаже, али у другом делу има, ту ће се његова прича развијати више. И то јесте тотална супротност Урошу Поповићу - играм возача камиона, који спасава главну глумицу и они започињу везу. Овде тренутно немам ништа планирано, а за следећу годину имам нешто договорено за иностранство, а, овде, у Србији, још увек чекам неке потврде...


Овом серијом проговорили сте о животном краху двоје људи који због савременог живота, упркос великој љубави, губе интересовање једно за другим, све више се удаљавају и на крају се разилазе. Мислите ли да је код нас развод и даље табу тема у друштву?

– Не знам да ли је ово табу тема или је више несигурност у вези са неким личним питањима, попут тога да ли је океј да причамо о томе, да ли је океј да се разведем, да ли је океј да кажем да сам се поново заљубио након развода. То смо видели и у „Азбуци нашег живота”. Е, сад, искрено, не мислим да смо направили серију која ће дати дозволу да људи о томе причају, али, можда ће их бар навести на размишљање да отворе неке теме, да се проговори о проблемима. Интересантно је да се маса људи препознала у серији, у неком од ликова или су препознали некога из свог окружења кога знају да је пролазио кроз сличне изазове са којим су се суочили и наши јунаци. Све је познато, све се зна, али се не прича толико о томе...

Чини се да је у тој брзини данашњег живота тешко очувати породицу и брак. Мислите ли да би двоје људи требало да остану у браку нпр. само због деце, као што су то најпре покушали Весна и Урош, иако су незадовољни својим браком?

– Ја, као неко ко је био у браку, па се онда развео, могу да кажем да постоји много разлога због којих неко остаје у браку, али исто тако и због чега неко не може више да остане у таквој заједници. То је врло индивидуално и лично, па не могу да причам о томе, то би било врло генерализовано. Све зависи од вредности особа, од тога каква им је била веза или брак... а, знате, постоји и она чувена: „Боље добар развод, него лош брак”, са којом се ја апсолутно слажем.

Фото: S Aleksandrom Janković na snimanju prvog dela/Contrast Studios

Након снимања прве сезоне одмакли сте се од Уроша, а сада му се поново враћате, ви зрелији за главну улогу и нове глумачке бравуре, а Урош за неко ново животно искуство и  изазове са којима јепливао”. Да ли ће и то ваше лично искуство даље мењати Уроша?

– Да наравно, велика је разлика између мене тада и мене сада и веома сам срећан због тога, а надам се да ћу наставити да се развијам као личност, не само као глумац. Урош је, сам по себи, у неком другом стадијуму, а у наставку ћемо видети које су последице одлука које је раније доносио.

Хоћемо ли вас гледати у наставку серијеЦрна свадбакоја је залудела гледаоце у Србији?

– Биће наставка, немам сценарио, ни званичну потврду за даље снимање, нисам ништа читао, само знам да је планирана сарадња на другој сезони. Толико знам, а када ће се снимати и шта ће бити тема у наставку видећемо... 

С ове две серије сте веома успешно ушли на српско тржиште. Како вам се оно допада и какав пројекат у Србији прижељкујете?  

– Свиђа ми се, много тога се променило, доста се снима на високом нивоу. Толико се све добро развија да је нпр. „Телеком Србија” почела сарадњу са светски познатим платформама „Дизни плус”, „ХБО”, „Амазон прајм” и другим. То је све показатељ колико се ниво онога што се овде снима побољшао. Дефинитивно сам срећан што могу овде да радим и захвалан сам на томе. Волео бих да у Србији добијем прилику да покажем нешто потпуно другачије од Уроша Поповића из „Азбуке нашег живота”.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести