Симпатични лемури на рубу изумирања

Скоро свака врста лемура, широкооких примата с Мадагаскара, стоји на рубу изумирања, упозорила је међународна група стручњака која је провела процену бројки ових животиња.
u
Фото: pixabay.com

Ова специјализована група за примате ажурирала је листу њихове популације и успоредила те бројке са старим, као и претње њиховом станишту и опстанку.

Како су закључили, лемури су најугроженија врста примата на свету. Подсетимо, примате су ред из подразреда виших сисара, и некад су их само звали мајмунима.

Рус Митермајер, председавајући ове групе, саопштио је алармантне закључке, те је додао како је јединствени биодиверзитет Мадагаскара суочен са смртним претњама, преноси Радио Сарајево.

Највеће претње су уништење станишта због тзв. посеци-и-запали пољопривреда, нелегалне сеча шуме, рудници угља и сл. Такође, приметан је и све већи лов на њих - лове их и због тога што их појединци желе држати као љубимце, а поједини их желе јести.

Професор Кристоф Швицер из бристолског Зоолошког друштва за BBC је изјавио како је све ово нови феномен на Мадагаскару, и да је у великом порасту у поседњих 15 година.

Постоји 111 врста и подврста лемура, све су ендеми Мадагаскара, а група истраживача је закључила да је њих 105 на рубу изумирања.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести