Како ће се обележити божићни празници широм Европе током пандемије

ЛОНДОН: Владе широм Европе покушавају да балансирају између избегавања ширења корона вируса током божићних празника и омогућавања људима да славе са породицом и пријатељима.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Gregorio Borgia)

Према Ројтерсу, ово су неке од мера које ће неке европске земље усвојити за свечаности на крају године

Велики део Енглеске биће стављен под најстрожа ограничења за ковид-19 од 26. децембра, саопштила је британска влада, док се веома заразна варијанта и даље шири. Готово сви у Шкотској и Северној Ирској такође ће бити под највишим нивоом ограничења након Божића.

Људима који живе у Енглеској у подручјима нивоа 4 неће бити дозвољено да се виђају са другима током Божића. Сви остали моћи ће да виде породицу и пријатеље само 25. децембра.

У Велсу ће два домаћинства моћи да се “мешају” на Божић, а у Шкотској три.

Негативни тест за КОВИД-19 не старији од три дана биће потребан за путнике који улазе у Холандију од 29. децембра. Влада је такође ограничила окупљање на две особе уз привремено олакшање подижући ограничење на три одрасла посетиоца током три дана око Божића .

Шведска је затворила границу са Данском у поноћ 21. децембра на месец дана како би избегла да грађани хрле у Шведску на божићну куповину.

Закључавање широм Италије биће на снази током већег дела зимских празника. Продавнице које не продају неопходну робу биће затворене између 24. и 27. децембра, 31. децембра и јануара. 3. и 5. јануара. Људима ће бити дозвољено да путују само због посла, здравља или хитних разлога.

Пољска ће проширити затварање школа, ресторана и спортских центара на хотеле, скијашке стазе и тржне центре од 28. децембра до јануара.

Ресторани, спортски и рекреативни центри биће затворени у Швајцарској на месец дана од 22. децембра. Продавнице ће остати отворене са ограниченим капацитетом.

Хрвати неће моћи да напусте жупанију у којој живе између 23. децембра и 8. јануара. Током приватних окупљања током сезоне празника неће бити дозвољено више од 10 људи из максимално два домаћинства.

Ноћни полицијски час започеће у 21 сат, уместо у 23 сата, а јавни скупови биће ограничени на две особе изван породица од 27. децембра.

Полицијски час у Шпанији биће олабављен за празнике и до 10 људи по домаћинству ће моћи да се окупи за Божић и Нову годину.

Кретање између региона биће ограничено на посете породице и блиских пријатеља између 23. децембра и 6. јануара, осим ако региони не наметну строжа правила.

Средње школе, тржни центри, теретане и ресторани биће затворени у Бугарској, а групне туристичке посете забрањене до 31. јануара. Хотелски ресторани поново ће се отворити 22. децембра са 50 одсто капацитета и само до 22 сата.

У Немачкој ће само основне продавнице биће отворене од 16. децембра до 10. јануара. Приватна окупљања остаће ограничена на највише пет особа из два домаћинства. Правила ће се ублажити током божићних празника када ће бити дозвољено окупљање до 10 људи, не рачунајући децу.

Фризерски салони и књижаре поново ће се отворити током божићне сезоне у Грчкој. Остала ограничења остаће на снази до 7. јануара.

Цркве ће се отворити за божићне и богојављенске литургије 25. децембра и 6. јануара, са ограниченим бројем верника.

Француска је укинула наредбу о боравку код куће 15. децембра и заменила је ноћним полицијским часом, који неће важити за Бадње вече.

Мађарска ће задржати ограничења, укључујући полицијски час, да би сузбила ширење инфекција корона вирусом најмање до 11. јануара.

Норвежани ће моћи да позову до 10 гостију у два наврата између Божића и Нове године.

EUR/RSD 117.2045
Најновије вести