Кина: Прва мисија на Марс 2033. потом редовни летови

ПЕКИНГ: Кина намерава да пошаље своју прву мисију са посадом на Марс 2033. године, након чега ће уследити редовни летови, у складу са дугорочним планом да изгради трајно насељену базу на Црвеној планети и црпи њене ресурсе.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

Амбициозни план, који ће појачати трку са САД у насељавању људи на Марс, по први пут је детаљно обелодањен након што је Кина средином маја спустила роботички ровер на Марс, у својој инаугурационој мисији на планету, пренео је Ројтерс.

Лансирања са посадом на Марс планирана су за 2033, 2035, 2037, 2041. и надаље, изјавио је шеф главног кинеског произвођача ракета Ванг Сјаођун недавно путем видео везе на конференцији о истраживању свемира у Русији.

Пре него што мисије са посадом крену, Кина ће послати роботе на Марс да проуче могуће локације за базу и изградњу система за извлачење ресурса, јавила је јуче званична Чајна спејс њуз, позивајући се на Ванга, који је и шеф Кинеске академије технологије лансирних возила.

За људско насељавање на Марс, посаде би морале бити у могућности да користе ресурсе планете, попут вађења воде испод њене површине, генерисања кисеоника и производње електричне енергије.

Кина, такође, мора да развије технологију за враћање астронаута натраг на Земљу.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести