Кина: Ресторани се суочавају с казнама због стварања отпада

ПЕКИНГ: Угоститељи који се баве припремом хране у Кини могу се суочити с новчаном казном ако подстакну или обману потрошаче да наруче прекомерне количине хране због које се касније ствара отпад и ако одбију да реше проблем након упозорења службе надлежне за тржишни надзор.
k
Фото: pixabay.com

Према нацрту закона који је поднет у уторак на заседању Сталног одбора кинеског Националног народног конгреса казне ће се кретати од 1.000 до 10.000 јуана (од око 125 до 1.255 евра), преноси данас Чајна дејли.

У нацрту закона наведено је да угоститељи треба да подсете потрошаче да наруче храну у складу са њиховим стварним потребама, а јеловник треба да садржи више информација укључујући и то за колико особа се препоручује одређено јело.

Угоститељи такође могу тражити од потрошача који су наручили превише хране да плате накнаду, међутим није прецизно наведен стандард плаћања.

Како је саопштено, циљ нацрта закона са 32 члана је промоција здравог и еколошког начина живота и потрошње, као и формирање друштва које штеди ресурсе.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести