Кућни љубимци постају озбиљан бизнис: 4.000 евра за померанца

Да су кућни љубимци све уноснији бизнис, не говоре само издати рачуни у пет шоповима, производи којих је све више и више, али су им и цене јаче, већ су поскупели и кућни љубимци.
s
Фото: Pixabay.com

И тако, уколико неко не жели да удоми куче, што наш лист саветује, мораће озбиљно да испразни новчаник, како би добио новог члана породице. А толико ће и да кошта-скоро  као новорођенче. На сајту prodajapasa.com највише је огласа за расу померанац, која је сад најпопуларнија, али и најпрофитабилнија за узгајиваче. Мали бели пас, који не долази искључиво у белој боји, кошта и до 4.000 евра. Сличан пас, у истој одгајивачници, може се пазарити и за 3.000 евра. Дакле, Миа, како су је назвали, кошта 4.000, Лили 3.000 (иако изгледа да је исти пас у питању, али очигледно је ”квалитетнији”), Сара исто 3.000, док у крем боји овај пас кошта ”свега” 1.100 евра и нема име, али је могућа његова достава широм света. Ову страницу је прошлог месеца посетило 8.229 корисника, што значи толико заинтересованих за штенце, којима је цена папрена. Одгајивачница из Београда, којој очигледно реклама ни не треба јер, како се чини, ради изврсно, пише да у својој понуди има псе расе померански шпиц (померанац – boo).

- Ова раса је добила име по покрајини Померанија у Немачкој, а популарност су стекли као пси краљице Викторије. Погодни су за људе који први пут имају пса, пошто нису захтевни за држање у стану. Иако су мали растом, ови пси су познати као добри чувари. Енергични, весели и интелигентни, ови живахни пси улепшаће вам живот. Такође, због своје величине, можете их носити свуда са собом - кажу из одгајивачнице у којој куче цене као нечију годишњу плату.

Каква је цена, таква је и реклама, женско чистокрвно штене ТОП квалитета Миа:

-Изузетно висок квалитет, дебеле шапе, потпуно тупа њушка и густа поддлака и длака. Теди бер тип идеалан за шишање на ”бу” фризуру. Уз пса добијате комплетну документацију - микрочип, пасош, FCI педигре. Пре преузимања могућ је комплетан ветеринарски преглед ветеринарског стручњака у присуству муштерије - хвале се одгајивачи. -Такође, добијате и поклон пакет у коме се налази све што вам је потребно за почетак -пакет хране, чинијице за храну и воду, четка за длаку, играчкице… Штене је слободно за резервацију. Преузимање око Нове године. Могућа достава широм света - пише у опису кучета на сајту одгајивачнице.

Фото: Pixabay.com

На истом сајту, може се купити и штене француског булдога старо 2,5 месеца за 1.200 евра, као и мини бул, који је све популарнији. Ши цу се нуди за свега 100 евра, што сад испада јефтино у односу на претходне расе. У понуди су и померанци за 600, 650 и 700 евра и ако се питате како може бити толика разлика у цени, онда нисте чули да се годинама продају руски шпицеви под померанац, што власници уоче тек кад куче мало израсте, али онда је касно за замену или повраћај новца. И лабрадор ретривери који су некад заузимали трон најпопуларнијег и најтраженијег љубимца, сада су у понуди за 100 евра, чистокрвно штене, али без папира. Папири, односно родослов, љубимцима данас учетворостручују цену, иако су они заправо само значајни одгајивачима, односно људима који од тог посла живе или онима који желе да воде пса по изложбама.

Још једна раса која је у зениту своје популарности јесте лагото ромањоло или мали тартуфар. На сајту се може видети у рубрици цена - по договору (читај скупо). Цене штенаца ове расе крећу се од 350 до 700 евра, па и више, ако је пас већ истрениран да иде у лов на скупе печурке.

У огласу пише да је женка стара пола године, радила је бели, а сада се води у црни зимски тартуф.

- Пас је од радних родитеља изузетно вредан и карактеран, спремна за предстојеће сезоне лова, могућа провера на терену - пише у огласу за продају лагото ромањола.

Да нису скупи само мали пси, односно мале расе, говоре и цене добермана, које се крећу од 500 евра па на више, са папирима.

Најбоља одгајивачница за ову расу послује у Петроварадину на Текијама и познато је да по штенце долазе и из иностранства јер њихови пси одлично пролазе на изложбама. У прилог чињеници иде и податак да им је сајт само на енглеском језику.

Фото: Pixabay.com
Најскупљи пас на свету

Златни тибетански мастиф је симбол престижа и важи за најскупљег пса на свету, а цена му иде и до вртоглава два милиона долара. Рекорд за најскупље продатог пса свих времена држи баш тибетански мастиф. Пре неколико година, штене златног тибетанског мастифа продато је за невероватних 1,9 милиона долара. Штене је имало годину дана, било је висине 80 центиметара и тежине чак 90 килограма, а купио га је један Кинез.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести