На црном тржишту заплењено више од 19.000 уметничких дела

ЛИОН: У међународној операцији за борбу против нелегалне трговине уметничким предметима пронађено је више од 19.000 украдених артефаката, међу којима су ретке кованице, фосили, уметничка дела и антиквитети, преноси Си-Ен-Ен.
Novcici iz pošiljke
Фото: Управа царине

Координисана акција укључивала је 300 одвојених истрага и резултирала 101 хапшењем, наводи се у саопштењу за јавност које су објавили Интерпол, Еуропол и Светска царинска организација, који су заједно водили операцију.

Акција, у којој су тражени артефакти опљачкани из ратом погођених земаља или украдени из музеја и са археолошких налазишта, обухватила је више од 100 земаља.

Заплене су вршиле полицијске и царинске власти широм света, међу којима су били и званичници Авганистана, који су пронашли 971 уметнички предмет, спреман да крене са кабулског међународног аеродрома "Хамид Карзаи".

Слична заплена извршена је на мадридском аеродрому Барахас, где су пронађене златне фигурице, древни драгуљи и веома ретка златна маска.

Полицијске снаге у Аргентини и Летонији у међувремену су заплениле 2.500 и 1.375 историјских кованица.

Пронађени су и керамика, античко оружје и слике, а у операцији је заплењено и више од 100 детектора метала који су користили “ловци на благо”.

Заплене су извршене у оквиру глобалне операције “Athena II”, која се одвијала упоредо са европском истрагом “Pandora IV”. Обе су завршене у јесен 2019. године, иако су детаљи објављени тек ове недеље "из оперативних разлога“.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести