НА ДРИНИ ЛЕПШЕ НЕГО НА ЈАДРАНУ Никад више учесника Регате - 1.500 пловила и око 20.000 људи

БАЈИНА БАШТА: На читавом Балкану и обалама Јадрана нема толико купача сконцентрисаних на једном месту као што је то данас на реци Дрини у Бајиној Башти.
r
Фото: RINA

Број становника у овој општини на западу Србије током четири дана трајања надалеко чувене Дринске регате већи је за неколико пута. Река људи слила се код Перућца и кад је завршено одбројавање запловили су зеленом Дрином која се није видела од никад већег броја учесника регате. Многима је долазак на ову манифестацију у календар уписан црвеним словима.

- Овај спуст планирамо месецима уназад, јер је Дринска регата у Бајиној Башти нешто што се не пропушта. Овде се накупимо толико позитивне енергије, да можемо да издржимо до краја лета чак и да не идемо на море. Не знам шта је лепше, да ли река Дрина, да ли генерално Бајина Башта или срдачни домаћини са којима смо се током свих овиг година спријатељили, рекао је за РИНУ Марко Глигоријевић из Суботице.

Према првим проценама организатора на овој 29. по реду регати Дрином је запловило 1.500 пловила и око 20.000 људи, а маршута је дугачка око 25 километара. Већ по традицији прво су запловили дрвени чамци, у знак сећања на старе сплаваре, којима је то некада био једини начин превоза људи и робе.

Фото: RINA

&нбсп;- Ово је дефинитивно највећа журка на Балкану тренутно. Реком је запловило око 20.000 људи, али оно што нас радује јесте да скоро исто толико људи има на обалама Дрине, што само додатно потврђује да је посета огромна. У Бајиној Башти ово су најважнији дани у години, прави празник. Готово сви смештајни капацитети су били данима унапред распродати, али како се последњих година и те како радило на повећавању смештајних капацитета, свако ко жели да дође и обиђе ову лепоту може пронаћи слободан кревет, изјавио је Синиша Спасојевић исптед ТО Тара - Дрина.

За безбедност свих учесника брину припадници полиције и Дома здравља из Бајине Баште, али и припадници жандармерије Србије и Републике српске, ронилачке екипе, спасиоци и добровољна ватрогасна друштва.

Након спуста у оквиру Мост феста сви посетиоци ће моћи да уживају у наступу Неверних беба и Ван Гога.

RINA

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести