Нинине мустре: Прави Деда Мраз

Широм наше планете, ових празничних дана кружи једна лепа и на више начина поучна прича.
Nina Martinovic Armbruster
Фото: Dnevnik.rs

Ради се о дечаку који је једнога дана почео да препознаје рођаке и глумце испод маске Деда Мраза, па се у њему родила сумња у постојање дарежљивог деке. О својој сумњи обавестио је мајку која му је мудро објаснила да прави Деда Мраз може да буде свако, па и он, уколико уме да види шта је некоме потребно и ако је у могућности, да му то и поклони. Још је додала да је важно да Деда Мраз то уради у тајности или да се маскира, како се онај који поклон добија не би осетио нелагодно.

Дечак се сетио комшинице која је по новине увек излазила боса и замолио је мајку да јој купе кућне папуче, да их он остави пред њеним вратима. Његовој радости није било краја док је наредних дана кришом посматрао комшиницу како у новим папучама излази по новине. Чак је тражио да када млађи брат стаса за причу о правом Деда Мразу, он буде тај који ће малишу са том тајном упознати. Тако су двојица браће годинама кришом поклањали познаницима, другарима или потпуним странцима, оно што ће их обрадовати.

Деда Мраз, као у осталом и све што је популарно и познато, некима служи да на тој причи добро зараде. Потрошачки менталитет одавно је надвладао чисту људску жељу да се некоме помогне, па се из Деда Мразовог џака често извлаче баснословно скупе играчке или огромне количине слаткиша не баш безазлене по здравље малишана. Чак и компаније које праве најлепше (читај најскупље) рекламе, као да се утркују чији ће декица бити симпатичнији, чија ће порука бити дирљивија, и ко ће измамити више уздаха или суза. А неки позивају гледаоца да као и у овој причи са почетка, буде Деда Мраз и поклони наравно баш њихов производ.

Свако од нас може да буде прави Деда Марз, у прилог томе дајем и неколико предлога за поклоне који имају велику вредност,  а уопште нису скупи, и зато ништа не мора да буде у тајности. Једној усамљеној и тужној баки, поклонила сам најшири осмех који имам. Пријатељици која није доброг здравља, спремила сам најнежније речи охрабрења. Једном момку који завршава свој први сценарио, поклањам своју најснажнију могућу подршку. Најдражим људима око себе, има да кажем јасно и гласно колико их волим и загрљајем ћу им показати колико ми значе. Одаћу колегиници признање за прелепо написану причу. Подсетићу једну другарицу да увек може да рачуна на моју помоћ.

И ето... верујем да сте се и сами сетили дарова које бисте могли поделити. Љубазност, осмех, загрљај, пажња, подршка, загрејаће свако срце јер им је вредност огромна, непроцењива, а цена је занемарљива: само мало воље и који тренутак времена. За нову годину, желим да свако од нас постане прави Деда Мраз.

Нина Мартиновић Армбрустер

www.ninamartinovic.com

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести