НОВИ ДЕТЕКТИВСКИ ТРИЛЕР: Тајне скривене у „Бележници професора Мишковића”  

Нова домаћа серија „Бележница професора Мишковића“ у режији Мирослава Лекића стиже на Суперстар ТВ овог викенда, где ће се суботом и недељом емитовати од 21 час.
e
Фото: Promo

Прича серије почиње када се наизглед досадан интервју са старом удовицом етнолога професора Мишковића претвори у почетак живописног путовања у непознато за младог радозналог новинара и главног јунака серије - Бошка. Након што од удовице добије бележницу покојног професора, која чува научно необјашњиве тајне, Бошко, решен да их одгонетне, креће путем који ће га одвести до људи, места и ситуација о каквима није могао ни да сања. У лавини чудних догађаја, покушавајући да открије истину и схвати повезаност прошлости и садашњости, стварности и илузије, главни јунак и његови најближи доспеће у животну опасност и открити да је реалност необичнија од сваке фантазије.

Прва епизода већ је претпремијерно приказана на Јутјуб каналу ове телевизије, а судећи по коментарима и броју прегледа испод снимка одмах је изазвала пажњу јавности. Сценарио за ову несвакидашњу мистерију, испричану кроз 12 епизода, писали су Коста Пешевски, Радослав Лале Павловић и Ђорђе Милосављевић. Жанровску лепезу серије „Бележница професора Мишковића“ оживеће богата глумачка екипа међу којима су Момчило Оташевић, Милена Радуловић, Милош Самолов, Аница Добра, Светозар Цветковић, Исидора Јанковић, Александар Радојичић, Дејан Луткић и многи други.

Фото: Promo

У улози Харија Вилсона, који је пре много година напустио Србију покушавши да сачува моћ тајне коју крије бележница професора Мишковића, гледаћемо глумца Ирфана Менсура. Глумац је за Дневников ТВ магазин открио да се његов лик враћа из Америке, у којој је провео више од половине живота, не би ли помогао да се те исте тајне спасу.  

– Нећу да вам откривам да ли у томе он успева или не, али, у сваком случају, Хари Вилсон је један од шрафова који покушавају да објасне и на неки начин сачувају ту велику тајну коју носи бележница професора Мишковића – прича на почетку разговора за наш лист глумац Ирфан Менсур. – Питали су ме чак и неки пријатељи после прве одгледане епизоде шта се то све догађа у даљем развоју приче. Ја сам наравно уживао у њиховом интересовању, али ни њима нисам открио шта ће се све догађати зато што мислим да је серија и направљена тако да из епизоде у епизоду на неки начин прикупља људе око квалитетно снимљеног материјала.

Глумац додаје да је прихватио да игра у овој серији најпре због тога што је жанровски потпуно нова, те због тога што је био сигуран да ће бити квалитетна.

– Прихватио сам улогу и због тога што никада до сада нисам радио са Мирославом Лекићем, али и кад сам чуо ко је све планиран да игра у серији, док још нико није потписао уговоре. С тим што ми је и улога „иритантна”. Пола моје улоге је написано на енглеском језику – каже Ирфан Менсур и додаје да му глума на страном језику није страна, али да му је то свакако било провокативно. – Моја улога је пола на српском, пола на енглеском, јер мој лик има неке сусрете са својим пријатељима, односно непријатељима из Америке који долазе за Србију не би ли га мало пратили и упозорили. Трудио сам се да долазим спреман на снимање. Имао сам увек уз себе на сету неколико девојака које перфектно говоре амерички енглески и које су ми помагале да не искочим из неког основног знања енглеског.

Фото: Promo

Менсур истиче да му је највећи изазов ипак био да снима сцене у којима ће тек накнадно бити приказане натприродне појаве.

– Први пут ми се десило да учествујем у нечему што ће ми помоћи да изађем из неких оквира ситног реализма и у нечему што техника треба да помогне. То је, нпр. да имам неку врсту моћи коју је немогуће одглумити. Могуће је само технички дочарати је. Тако да сам, право да вам кажем, уживао у тим сценама, јер видим шта се догађа по филмовима и како висока технологија помаже и филму и телевизији – истиче глумац и додаје да верује да ће ова серија приковати гледаоце и због мистике која се у њој обрађује.

– Ми живимо од митологије (смех), била она у вези са друштвом, политиком или веровањем. Ми смо народ који се врло лако предаје митовима и нечему што је ван наших моћи. Ја лично верујем у немогуће. Верујем да постоје силе које владају нама, друштвом, овим светом. Људи из наших крајева, и, уопште овог региона, су врло подложни веровању у нешто што је мистично, што управља нама или догађајима око нас. А ова серија се управо тиме и бави.

Са Суперстар ТВ најављују да ће ова прича приковати гледаоце за мале екране загонетним заплетом, несвакидашњим ликовима, натприродним елементима, неочекиваним обртима и узбудљивом атмосфером. Серија је снимљена у продукцији „Телекома Србија”, Радио-телевизије Србије и Кошутњак филма, а проширује жанровски опсег домаће продукције будући да је рађена у домену мистерије, фантазије и детективског трилера, а по истоименом роману Ратка Дмитровића. Публика ће серију „Бележница професора Мишковића” на јесен гледати и на првом програму РТС-а.

 Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести