Нови Зеланд дозволио да се плате исплаћују криптовалутама

ВЕЛИНГТОН: Нови Зеланд је постао прва земља која је легализовала исплаћивање зарада у криптовалути, објавио је Фајненешел тајмс.
e
Фото: pixabay.com

Пореска служба те земље донела је одлуку да се плате могу исплаћивати у криптовалути уколико се та виртуелна валута веже за најмање једну стандардну валуту.  Власти Новог Зеланда такође захтевају да изабрана криптовалута може бити директно конвертибилна у неки стандардни облик плаћања.

Како пише Бизнис инсајдер, то омогућава да биткоин, највећа светска криптовалута по тржишној вредности, служи као облик плаћања новозеландских радника када тај нови закон ступи на снагу 1. септембра.

Предлог закона је службено поднет 7. августа, а у њему се такође каже да ће Нови Зеланд омогућити и исплату бонуса у криптовалути. Варијанта са исплатом плате у криптовалути подлеже националном систему плаћања пореза на зараде, а према новом закону изузети су само запослени радници који не могу своју зараду пребацити у виртуелну валуту.

Овај потез представља корак даље у увођењу контроверзне дигиталне валуте у систем свакодневних начина плаћања.

Криптовалуте су релативно слободне од прописа, а то што се њихови токови не могу пратити на стандардне начине учинило их је популарним код анонимних онлајн куповина.  Овај потез служи као “још један корак према томе да власти схвате да људи стварно желе да буду исплаћивани у криптовалутама”, рекао је Томас Хулм, адвокат правничке куће Макрел Тарнер Гарет из Лондона Фајненешел тајмсу.

 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести