Орка већ 16 дана не дозвољава мртвом младунчету да потоне (Видео)

Талека (позната и као Ј35), орка за коју је читав свет сазнао након што су светски медији известили да данима не напушта своје мртво младунче, наставила је то и даље да ради, већ 16 дана.
orka, kit, pixabay
Фото: pixabay.com

Младунче, које је умрло 30 минута након порода, а рођено је 24. јула, још увек се налази на површини воде на обали Вашингтон. Сваки пут када потоне, она зарони и врати га на површину.

Све је још теже проматрати, када се зна неколико ствари. На површини, лако је саосећати: Ова орка сигурно тугује, вероватно јер одбија поверовати да је младунче мртво. Ово је понашање које се може запазити и код бројних других животиња.

Ипак, има ту још нешто, дубље. Није јасно због чега је младунче мртво и научници намеравају да дођу до њега како би га, кад га мајка напусти, испитали. Како се претпоставља - ова породица орка - Јужни китови убице, чији је "дом" поред обала Британске Колумбије и Вашингтона - пате од неухрањености.

Ове се орке ослањају на присуство Чинук лососа, а, како наводи Национална администрација за океан и атмосферу (НОАА), обе врсте су угрожене. Претње за обе врте су нестанак станишта, комерцијални и рекреативни риболов, и, наравно, климатске промене.

Како се ови проблеми неће убрзо решити, то значи да ова популација орка нема баш блиставу будућност. Снажна популација, која може опстати, имала би 300 јединики. Нажалост, данас их је само 75, млади се не рађају - заправо, ниједно младунче се није родило већ три године.

Ипак, бројни стручњаци страхују да ће се Талека "угасити". Дебора Џајлс, истраживачица на Универзитету у Вашингтону, на Центру за конзервацијску биологију и челница програма о оркама у дивљини, казала је: "Она је 20-годишња женка која се може парити, потребна нам је."

Такође, још једна млада орка, Ј50, у јако је лошој форми, а њен изглед указује на то да не једе довољно. Тренутно је под надзором тима НОАА, но прогноза није добра, преноси Радио Сарајево.

Њихове приче су тужне, микрокосмос глобалне катастрофе која убрзава, но стручњаци кажу да постоји неколико начина да се "закочи". Људи који живе у околини требало би да раде на очувању станишта за лососе, очувању воде, смањену пестицида и ђубрива који долазе у додир с овом водом, и по сваку цену удаљити бродове од ове групе китова.

Позивају и волонтере да помогну локалним групама да се уклоне инвазивне врсте и очисти отпад.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести