Папа одржао мису на Цвети без верника

Фрања је позвао људе да се чврсто држе онога што је "заиста важно у нашим животима".
Papa održao misu na Cveti bez vernika Foto: AP Photo/pool/Alberto Pižoli
Фото: Папа одржао мису на Цвети без верника Фото: AP Photo/pool/Alberto Pižoli

ВАТИКАН: Папа Фрања одржао је данас мису на Цвети без присуства јавности због пандемије коронавируса, за коју је рекао да би требало да усмери пажњу људи на оно што је најважније да, упркос потешкоћама, користимо свој живот да би смо служили другима.

АП преноси да је папа "изгледао замишљено и говорио пригушено" док је водио прву од неколико свечаних церемонија Свете недеље којима неће присуствовати верници, пошто италијанске мере ограничења кретања забрањују јавна окупљања.

"Данас, у трагедији пандемије, у светлу многих лажних сигурности које су се сада распале, многих изданих нада, осећаја напуштености који се надвио над нашим срцима, Исус каже свакоме од нас: "Храброст, отвори своје срце мојој љубави", рекао је папа.

Фрања је позвао људе да се чврсто држе онога што је "заиста важно у нашим животима".

"Трагедија коју проживљавамо позива нас да озбиљно схватимо ствари које су озбиљне и да не будемо заокупљени онима који су мање важне, да бисмо поново открили да живот није од користи, ако се не користи да се служи другима", рекао је папа у својој хомилији.

У напомени упућеној младим људима, Фрања је рекао: "Драги пријатељи, погледајте праве јунаке који данас излазе на видело: они нису познати, богати и успешни људи. Они су ти који се дају како би служили другима".

Позвао их је да се "осете позванима да ставе своје животе на располагање".

У нормалним околностима би се на десетине хиљада Римљана, туриста и ходочасника, држећи гране маслина или палмине листове у руци, слиле на мису на отвореном коју је води папа.

Уместо тога, Фрања је одржао мису у готово празној базилици Светог Петра. Поред његових помоцћника, било је присутно и неколико позваних црквених достојанственика, часних сестара и лаика - сви на међусобној удаљености од неколико метара, да би спречили могућност заразе, преноси АП.

Мушки хор, који се такође придржавао друштвеног дистанцирања, певао је химне у пратњи оргуља.

Одевен у црвену одору како би симболизовао крв коју је Исус пролио у часовима свог распецћа, папа је благословио плетене палме које су држали други учесници церемоније, а потом је и сам у руке узео један лист, наводи агенција, подсећајући да је у Ватикану потврђено седам случајева корона вируса.

Цветима почиње Велика недеља која се завршава Ускрсом, који ове године према грегоријанском календару пада 12. априла.

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести