Пластика угрожава младе корњаче у океанима

ЛОНДОН: Младе морске корњаче гутају велике количине пластике, а загађење океана чини да станишта која су некад била идеална за њихов развој постану ризична подручја, открили су истраживачи.
m
Фото: pixabay.com

Утицај пластике на дивље животиње све је веће подручје истраживања, а студије су откриле стравичне случајеве у којима су морске животиње задобиле повреде или умрле након што су унеле такав материјал или се у њега заплеле, преноси британски Гардијан.

У једном истраживању се процењује да је само током 2010. године у светске океане доспело између 4,8 и 12,7 милиона тона пластике, док је недавна студија аустралијске научне агенције ЦСИРО открила да су животиње 80 различитих врста, укључујући корњаче, страдале због гутања пластике.

Сада истраживачи који проучавају младе морске корњаче, од младунаца до оних величине испод 50 цм, кажу да присуство пластике у океанима значи да еволуцијске адаптације које су некад помагале животињама да напредују, сада за њих представљају опасност.

Истраживачи у Великој Британији и Аустралији су трагали за присуством пластике у унутрашњости 121 морске корњаче представнице пет врста из Индијског и Тихог океана и код свих врста откривени су пластични фрагменти у гастроинтестиналном тракту.

Др Емили Данка из Центра за екологију у Корнволу и коаутор студије је изјавила да су се младе корњаче адаптирале на развој у отвореном океану, где су предатори релативно ретки, али их то еволуирано понашање сада доводи "у замку".

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести