Почели радови на обнови оргуља из Нотр Дама

ПАРИЗ: Почели су радови на обнови и рестаурацији симфонијских оргуља које се налазе у најзнаменитијој париској цркви Нотр Дам, уништеној у пожару у априлу прошле године, преноси Ројтерс.
 Katedrala Notr Dam posle požara  Foto: AP Photo/Christophe Enaa
Фото: AP Photo/Christophe Enaa

Оргуље нису биле захваћене пламеном, те су претрпеле релативно мала оштећења од воде током гашења пожара, али је инструмент био прекривен оловном прашином, а неки су делови оштећени због изузетно високих температура у катедрали за време пожара.

Како преносе француски медији, радови почињу прецизним размонтирањем конзола које се састоје од мануала, клавијатура које се свирају рукама и педалних клавијатура које се свирају ногама, а потом и осталих делова оргуља.

Очекује се да ће чишћење и рестаурација вредног инструмента трајати од 2021. до 2024. године, а само растављање 8.000 оргуљашких цеви и осталих делова могло би потрајати до краја године.

Обнова оргуља биће својеврсно "градилиште на градилишту", рекао је специјални повереник за обнову Нотр Дама Јеан-Лоуис Георгелин, додајући да је тај процес изузетно значајан за целокупну обнову катедрале.

Георгијен верује да би инструмент могао бити спреман на петогодишњицу од пожара, за када је француски председник Емануел Макрон обећао крај свих радова на Нотр Даму.

 

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести