ПОЛА ПЛАНЕТЕ ГОРИ, АЛИ ТО НИЈЕ СВЕ: Стручњаци имају застрашујућа предвиђања (фото)

Екстремне врућине захватиле су велике делове северне хемисфере. Један за другим топлотни таласи смењују се широм Европе, посебно на југу континента, као и у деловима Кине и САД.
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

Истовремено су обилне падавине узроковале разорне поплаве и однеле животе у неким земљама, укључујући Републику Кореју, Јапан и североисток САД.

- У многим деловима света предвиђа се да ће данашњи дан бити најтоплији досад забележен. А ти рекорди су ове године већ неколико пута оборени. Топлотни таласи угрожавају наше здравље и животе. Климатска криза није упозорење. Догађа се. Позивам светске вође да делују сада - упозорио је јуче на Twitteru Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор Светске здравствене организације (WHO).

Фото: Фонет/АП

Али, јучерашњи рекорди већ би данас могли пасти. Велики део јужне Европе и Средоземља захваћен је екстремном врућином која долази из северне Африке. Очекује се да ће у низу италијанских градова, укључујући Рим, данас температура прећи 40, а на Сардинији би могла достићи 46 степени Целзијуса. Слично је у Шпанији и Грчкој где додатно проблеме задају шумски пожари. Два шумска пожара, потакнута јаким ветровима, у понедељак су неконтролисано беснела обалним градовима у близини Атине, присиливши становнике да напусте своје домове.

Паклене врућине захватиле су и Кину. У покрајини Ћињанг, на западу земље, у недељу у 19 сати метеоролошка станица у селу Санбао, код места оазе Турпан, измерила је 52,2 степени Целзијуса. Претходна рекордна температура коју је измерила та станица 2017. године износила је 50,6. Ћињанг је полупустињско подручје које се граничи с више држава Средње Азије и уобичајено је најтоплија регија у Кини. Истовремено, тајфун Талим стигао је до обалног подручја јужне кинеске покрајине Гуангдонг у понедељак увече. Готово 230.000 људи у Гуангдонгу евакуисано је на сигурно до 17 сати по локалном времену.

Фото: Фонет/АП

Усред топлотног таласа који је захватио велике делове југа и југозапада САД можда је управо постављен нови рекорд најтоплије поноћи досад. Метеоролошка станица Бедведер у Долини смрти у Калифорнији забележила је у поноћ 17. јула температуру од 48,9 Целзијуса. Али, чини се да током вреле ноћи у Долини смрти није оборен светски рекорд. И даље га држи аеродром Касаб у Оману где током ноћи између 16. и 17. јуна 2017. године температура није пала испод 44,2 Целзијуса. Долина смрти једно је од најтоплијих места на планети и држи тренутни светски рекорд за највишу температуру забележену на Земљи - 56,7 степени измерених давне 1913. године.

Док је топлотном таласу од јужне Флориде и обале Мексичког залива према југу и југозападу САД изложено 80 милиона људи, делови Нове Енглеске и подручја уз средњи Атлантик суочавају се с олујама и поплавама. Најмање четворо људи погинуло је у суботу у поплавама у градићу Апер Мејкфилд у Пенсилванији, 30-ак километара од Филаделфије, објавила је локална полиција. Бујичне поплаве дивљају последњих дана североистоком земље, посебно Вермонтом чији је главни град Монпеље катастрофално поплављен. Осим тог подручја, метеоролози су упозорили на обилне кише у деловима средишњег САД и долине Мисисипија, као и у источном Тексасу, деловима Арканзаса и Лујзијане, те деловима обале Мексичког залива.

- Екстремни временски услови, све чешћа појава у нашој све топлијој клими, имају велики утицај на људско здравље, екосаставе, пољопривреду, снабдевање енергијом и водом. То наглашава све већу хитност смањења емисија гасова стаклених башти што је брже и дубље могуће - изјавио је данас проф. Петери Талас, главни секретар Светске метеоролошке организације (WMO).

Фото: Фонет/АП

Симон Луис, професор науке о глобалним променама на Универзитету Лондон, упозорио је човечанство да би се требало припремити за још теже топлотне таласе у будућности.

- Ово је само почетак. То је оно што климатски састав може направити при загревању од само 1,2 Целзијусова степена. Тренутна глобална политика доводи нас до загревања од 2,7 степени до 2100. године. То је заиста застрашујуће - изјавио је Луис за Скај њуз.

Према његовим речима, друштво ће се морати прилагодити екстремним температурама.

- Темељно, брзо и трајно смањење емисија угљеника на нето нулу може зауставити загревање, али човечанство ће се морати прилагодити још озбиљнијим тоиплотним таласима у будућности - додао је Луис.

А с још убитачнијим топлотним таласима могли бисмо се суочити ако не овог лета, а онда идућих година. Наиме, климатски феномен Ла Ниња, који је прошлих година "потискивао" глобалне температуре, престаје, а на сцену ступа супротни феномен - Ел Нињо.

Фото: Фонет/АП

Научници већ предвиђају да ће развој Ел Ниња вероватно учинити 2023. најтоплијом годином у историји. Страхују да ће то вероватно привремено гурнути свет преко кључне прекретнице загревања од 1,5 Целзијуса, зацртан Париским климатским споразумом.

- Врло је вероватно да би нас сједећи велики Ел Нињо могао одвести преко 1,5 Целзијуса - рекао је за Гардијан проф. Адам Скаифе из британског "Мет офиса".

(Курир.рс/Јутарњи)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести