Предлажу излетничке визе за Пераст

Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) залаже се за увођење излетничке таксе за Пераст за следећу туристичку сезону, што би том граду, како тврде, донело приходе од око 250 хиљада евра.
1
Фото: pixabay.com

У которском ДПС-у сматрају да би приход по основу излетничке таксе за Пераст износио не мање од 250.000 евра, што би се определило искључиво за унапређење локалне инфраструктуре и подизање животног стандарда становника тог града, преноси Б92.

Они су подсетили да је Туристичка организација Котор прошле године, у консултацијама са Националном туристичком организацијом (НТО) и Министарством одрживог развоја и туризма, разматрала увођење излетничке таксе за Пераст, али да из непознатих разлога бивша которска власт није схватила озбиљност ситуације и није тражила сагласност Владе.

"То питање је, иначе, посебно дошло до изражаја због комуналног хаоса који се ствара у Перасту, од којег град нема никакве користи. С друге стране, актуелне информације са светског туристичког тржишта упозоравају да Црној Гори прети опасност од такозваног овертуризма, што значи да на једној локацији има толико посетилаца да то негативно утиче како на локално становништво и животну средину", наводи се у саопштењу которског ДПС-а.

Они су подсетили да је Пераст, након которског Старог града, најпосећенији део општине у који долази више од трећине путника са крузера, преноси црногорска информативна агенција МИНА.

Из которског ДПС-а су додали да је број излетника у Старом граду у прошлој години премашио пола милиона, док за првих седам месеци ове године износи 305.000.

"На основу тога се до краја године очекује најмање 550.000 излетника, односно рачунајући цену од једног евра по особи за групе веће од пет туриста, приход од 550.000 евра", навели су из которског ДПС-а.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести