Претходна инфекција ствара 10-месечни имунитет на корону

ЛОНДОН: Претходна инфекција ковидом 19 знатно смањује ризик од нове инфекције, стварајући десетомесечни имунитет на корону, наводи се у студији научника Лондонског универзитетског колеџа (УЦЛ) спроведеној над штићеницима и особљем домова за негу.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Студија, објављена јуче у часопису "The Lancet Healthy Longevity", утврдила је да је код штићеника домова за негу, који су претходно били заражени ковидом 19, готово 85 одсто мања вероватноћа да ће се опет заразити у периоду између октобра и фебруара од оних који нису били заражени, преноси агенција Ројтерс.

Код особља тих домова који су прележали инфекцију је око 60 одсто мања вероватноћа да ће се поново заразити.

"Заиста је добра вест да природна инфекција штити од поновне инфекције у овом временском периоду. Ризик од дуплог заражавања је изгледа врло мали", изјавила је главни истраживач Марија Крутиков са Института за здравствену информатику при УЦЛ-у.

Охрабрује и чињеница да претходна инфекција ковидом 19 даје висок ниво заштите станарима домова за негу, имајући у виду ранију забринутост да би ове особе могле имати слабији имуни одговор због старости.

У истраживању су учествовала 682 становника домова за негу просечне старости 86 година, и 1.429 запослених у домовима за негу, наводи британска агенција.
 

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести