Прва пробна журка у Хрватској без маски и дистанце

ЗАГРЕБ: У Хрватској се вечерас одржава прво пилот-догађање са циљем да се провери да ли су окупљања грађана који су вакцинисани, тестирани и преболели ковид епидемиолошки сигурна.
w
Фото: Pixabay.com

Пилот-забава почела је у 18 сати у ресторану у загребачкој Стројарској улици, где ће бити присутан и дежурни епидемиолог из ХЗЈЗ-а, који ће све посматрати.

Како Индекс.хр преноси, биће 70 до 80 званица, од којих се тек део познаје од раније. Сви су, како је и гласио захтев епидемиолога и Кризног штаба, вакцинисани с две дозе цепива.

Након недељу дана учесници ће бити поново тестирани како би се видело да ли се неко заразио.

Вечерашњи експериментални догађај није класична вечера у ресторану на којој се групе људи држе за себе, него је идеја да се међусобно друже без дистанце и маски.

На забави се неће седети, постављено је тек нешто барских столица јер организатори желе да подстакну људе да се међусобно друже и крећу по ресторану. Храна и пиће ће се послуживати на једном столу, као што је то иначе случај код кетеринга.

За музику је задужен ди-џеј, а од учесника се очекује да се опусте и да се понашају као што би се понашали пре пандемије, односно да не држе дистанцу. Све ће трајати до после 22:30.

"Више људи је било спремно да учествује него што смо то очекивали, одзив је јако добар. Сви су били заинтересовани за један овакав експеримент који нам служи да бисмо се могли вратити у некакву нормалу", рекла је за Индекс Жаклина Троскот из Независног удружења угоститеља, које је на себе преузело организацију оба пилот-догађаја.

Она је најавила да ће се у суботу одржати други догађај, пилот-свадба на којој ће бити три категорије људи - они који су вакцинисани с две дозе, они који су тестирани и они који су преболели коронавирус.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести