Први случај ковид-19 на Евересту прети да угрози сезону

КАТМАНДУ: Норвешки алпиниста Ерланд Нес постао је прва особа која је позитивно тестирана на ковид-19 у базном логору Монт Евереста, а то прети да угрози пењачку сезону у Непалу која траје до маја.
w
Фото: Pixabay.com

Нес је рекао агенцији АП да је на тестирању 15. априла био позитиван на ковид-19, када је пребачен у болницу у Катмандуу, а да је нови тест у четвртак био негативан и да сада борави са једном локалном породицом  у Непалу.

Аустријанац Лукас Фуртенбах, који је планинарски водич, упозорио је да би се вирус могао проширити међу стотинама других алпиниста, водича и помагача који су сада у базном логору Евереста, ако се сви одмах не тестирају и не предузму мере безбедности, што би могло да утиче не прерани завршетак пењачке сезоне.

Фуртенбах, који предводи тим од 18 пењача на Еверест и суседни врх Лоце, рекао је да на планини може бити више од једног случаја јер је Норвежанин недељама живео са неколико других планинара.

Непалски планинарски званичник негирао је да тренутно има активних случајева међу алпинистима, а планинарење је већ било обустављено прошле године због пандемије и пењачи су се ове године вратили на Еверест први пут од маја 2019. године.

Популарна пролећна сезона пењања у Непалу, који има осам највиших врхова на свету, почела је у марту, а завршава се у мају.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести