Регенерон антитела корисна и у превентиви ковид-19

ВАШИНГТОН: Резултати клиничког испитивања показују да моноклонски коктел антитела који је развио произвођач лекова Регенерон пружа снажну заштиту против ковид-19 када се даје људима који живе с неким ко је заражен корона вирусом.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

Нови Регенеронови подаци потичу из клиничког испитивања које је обухватило више од 1.500 људи који су живели у истом домаћинству са неким ко је имао позитиван тест на вирус, а они који су у четири дана добили инјекцију Регенероновог лека имали су 81 посто мање шансе да се разболе од коронавируса у односу на добровољце који су добили плацебо.

Лек би могао да понуди другу линију одбране од болести за људе који нису заштићени вакцином, а ови резултати су најновији доказ да такви лабораторијски произведени лекови не само да спречавају најгоре исходе болести када се дају довољно рано, већ и помажу у спречавању људи да се разболе, пише „Њујорк тајмс“, а преноси портал Клиx.ба.

Лекови попут Регенерона могли би да пруже нови начин заштите за високо ризичне групе људи који нису вакцинисани или који можда не реагују добро на вакцине и то би могло бити важно средство, јер растући случајеви коронавируса и опасни сојеви вируса прете да надмаше вакцинацију.

Из Регенерона су у саопштењу навели да ће затражити од америчке Управе за храну и лекове да прошири хитно одобрење за лек, тренутно важеће за високо ризичне људе који већ имају ковид-19, али нису хоспитализовани, како би се омогућило давање у превентивне сврхе у одговарајућој популацији.

Регенеронов коктел, комбинација два лека дизајнирана да опонаша антитиела која се природно генеришу када се имунолошки систем одбрани од вируса, добио је на публицитету прошле јесени када га је примио тадашњи председник Доналд Трамп након што се разболео од ковид-19.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести