РУСИЈА: Ф-35 је невидљив само за америчке пореске обвезнике

МОСКВА: Противваздушни системи С-400 "Тријумф" може скинути ореол непобедивости ловцима пете генерације Ф-35 Лајтнинг II у Турској, наводи Министарство одбране Русије.
Ф35/DAVID CROSLING/EPA
Фото: EPA/DAVID CROSLING/F35

"Узбуђење и брига Пентагона поводом вероватног скидања ореола о непобедивости ловца Ф-35 уз помоћ турских дивизиона С-400 није без основа", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, ловци пете генерације Ф-22 "Раптор" и Ф-35 "Лајтнинг II" америчке производње "невидиљиви" су само за америчке пореске обвезнике и иностране купце, наводи Спутњик.

Раније је шеф секретаријата за војну индустрију Републике Турске Исмаил Демир изјавио да ће С-400 који су купљени од Русије бити инсталирани у децембру и почети да се користе у априлу 2020. године.

"Испорука С-400 је скоро завршена. У техничком смислу системи ће бити инсталирани у децембру. Међутим, то не значи да ће они бити спремни за коришћење, јер остаје обука персонала, неки технички моменти. Када ће то бити завршено, системи ће бити у потпуности спремни у априлу“, рекао је Демир, преноси телевизија „Си-Ен-Ен Турк".

У јулу је магазин "Дифенс њуз" навео неколико начина како да Турска истовремено користи С-400 "Триумф" и Ф-35 "Лајтнинг II".

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести