Сибир: Пожари стварају најзагађенији ваздух у историји

ЛОНДОН: Топлотни талас у једној од најхладнијих области на свету изазвао је шумске пожаре и запретио сибирском граду Јакутску "ваздушном апокалипсом" у виду густог отровног дима, упозоравају службе за праћење атмосфере.
Sibir/Pixabay
Фото: Pixabay/Sibir

Високи нивои честица, а можда и хемикалија, укључујући озон, бензен и цијановодоник, ово учинити једним од најгорих глобалних загађења ваздуха у историји.

Локалне власти упозориле су 320.000 становника да остану у затвореном како би избегли загушујући дим од пожара који би могли оборити прошлогодишњи рекорд, пише лондонски "Гардијан".

Сателитска анализа показује да су последњих дана нивои ПМ 2.5, односно малих честица које могу ући у крвоток и оштетити људске органе, порасле изнад 1.000 микрограма по кубном метру, што је 40 пута више од препоручених безбедних нивоа Светске здравствене организације.

У уторак је квалитет ваздуха у Јакутску био ПМ 2.5 од 395 микрограма, што спада у екстремну категорију "ваздушне апокалипсе", која по дефиницији носи "непосредне и тешке последице". На руским друштвеним мрежама наводе да је то 17 пута горе од просека у најзагађенијим градовима Индије или Кине.

ЦНН тврди да дим путује чак до Аљаске.

Научници сматрају да је људски фактор у климатским променама важан узрок ових догађаја. Јакутск је најхладнији зимски град на планети, али због глобалног загрејавања летње температуре овде расту најмање 2,5 пута брже од светског просека.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести