Тужба 38 америчких држава против Гугла

САН ФРАНЦИСКО: Гугл се данас суочио с трећом великом тужбом за два месеца јер је 38 америчких држава и територија оптужило компанију да је злоупотребила тржишнну моћ како би покушала да учини свој претраживач доминантним у аутомобилима, телевизорима и звучницима као што је то учинила у телефонима.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Тужба против матичног предузећа компаније Алфабет прати године жалби да она и друге велике технолошке компаније, укључујући Фејсбук и Амазон, користе своју велику тржишну моћ да би победиле конкуренте у потрази за профитом, преноси Ројтерс.

Тужитељи од суда траже да Гугл прогласи кривим за кршење закона против формирања трустова и да нареди поништавања свих споразума или другог понашања за које сматра да су искључива. Поменута је могућност захтева продаја имовине, али без детаља.

Државе нису затражиле новчане казне, рекао је државни тужилац Небраске Даг Питерсон.

Новчане казне су попут шутирања гориле у потколеницу. Срећом имамо лекове који су много ширег обима, рекао је Питерсон.

У одговору на тужбу, Гугл је поновио своје становиште да је конкуренција у претрази тешка, рекавши да су међу његовим ривалима ТрипАдвдвајзор и Експедиа и да су све промене које је донео у корист потрошача.

Државе траже да се њихова тужба повеже с оном коју је Министарство правде поднело у октобру, наводи се у изјави јавног тужилаштва у Колораду.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести