Твор као кућни љубимац? Само без наглих покрета!

Творови су разигране животиње, упркос предрасудама да ће “засмрдети” сваког ко им се приближи, јер све доживљавају као опасност.
e
Фото: pixabay.com

Уопште није такав случај када се упознају и спријатеље са псима и мачкама, те другим творовима, и одлично ће се слагати. “Чупав” је само први контакт који треба проћи под надзором, после све иде својим током.

Ово су врло интелигентне, осећајне и веселе мале животиње, које воле да се мазе и привржени су за човека који се о њима брине. Ипак, нису идеални љубимци за малу децу, нити се препоручују, јер воле да гризу, тако да игра са децом неће завршити без суза. Они нису глодари, већ су сличнији мачкама, а сматра се да су припитомљени још у древном Египту. С њима треба поступати нежно и пажљиво, без наглих покрета, те пустити да твор сам први приђе. Ову животињу одликује дугуљасто и еластично тело, мале уши и чупав реп. Као и карактеристична шара, која може бити другачија од врсте до врсте.

Кавез мора бити простран и не сме бити затворен и загушљив, са креветом, што може бити и нека памучна тканина, местом за нужду, хранилицом, појилицом и мердевинама.

Афрички твор је месојед, те у дивљини једе зечеве, мишеве, змије и инсекте, док ће се у затвореним условима задовољити и храном за мачке, те сировом или куваном пилетином и ћуретином.

У природи живи на пољима и ливадицама, уз ивице шума, у мочварама, а зиму близу људских насеља због хране. Труде се да буду близу и питке воде.

Твор је строго територијална животиња, живе углавном усамљеничким животом, и дан обично проведу у склоништу. Активни су предвече и ноћу. Добри су пливачи и рониоци и станују у рупама које ископају или се уселе у зечје рупе.

Припремила: М. Стакић

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести