Умрла једна од највећих наследница у историји САД

ВАШИНГТОН: Глорија Вандербилт, "сирота мала богаташица" која је живот провела у високом друштву и била једна од највећих наследница у америчкој историји, преминула је данас у 95. години, саопштио је њен син, дописник CNN-a  Андерсон Купер.
4
Фото: Youtube Printscreen

Вандербилтова је постала модна икона 70-их година када је дизајнирала плаве стреч фармерке, које су постале обавезан део гардеробе за сваку жену од стила, пренео је Ројтерс.

Она је рођена у великом богатству 20. фебруара 1924. године у Њујорку као чукунунука Корнелијуса Вандербилта железничког и поморског магната који је имао једно од највећих богатстава у то време.

Када је имала мање од две године отац јој је преминуо и она је живела са мајком у Европи на рачун њеног фонда, који је процењен на 2,5 милиона долара што би данас износило најмање 33 милиона долара. 

Њена тетка Гертруд Вандербилт Витни сматрала је да је Глоријина мајка злоупотребила фонд за раскалашан живот који је укључивао и љубавницу и отишла је на суд. 

Витни је добила старатељство над дететом у сензационалистичком случају који је стигао до Врховног суда САД-а.

Јавност је тако помно пратила случај да је малу Глорију штитило у то време 12 телохранитеља.

Вандербилтова је изјављивала да је чињеница да је била одвојена од мајке довела до доживотне потраге за љубављу и одобравањем.

Удавала се четири пута, први пут за 32-годишњег холивудског агента са само 17 година, од кога се развела 1945.

Са 21. годином удаје се по други пут за диригента Леополда Стоковског који је имао 63 године са којим је добила двојицу синова.

У време када су били раздвојени 1955. виђана је са певачем Френком Синатром.

Након развода од Стоковског удала се за редитеља Сиднија Ламета, а после развода од њега за писца Вајата Купера са којим је добила још двојицу синова.

Године 1988. изгубила је сина у 23. години који се бацио са 14. спрата њиховог стана у Њујорку.

Вандербилтова се опробала као глумица, сликарка, песникиња и манекенка.

Поред своје линије фармерки креирала је и парфеме, ципеле, кожну галантерију и аксесоар.

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести