УН: Милион врста живих бића у опасности од изумирања

БЕОГРАД: Уједињене нације су објавила извештај према којем је милион врста биљака и животиња у опасности од изумирања, а да је људска врста угоржена јер јој предстоји опасност од недовољно хране и здраве воде за пиће.
zivot, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како је пренео Њујорк тајмс, изумирање биљних и животињских врста је последица развоја људске заједнице,а ту су информацију пренеле само три телевизијске мреже у САД.

Овај извештај УН припремили су бројни еколози и научници из 131 земље чланице УН. 

Извештај има 1500 страна и биће у целини објављен ове седмице у Паризу, а резиме на 40 страна намењен медијима је упућен на адресе свих земаља чланица УН.

Према оцени научних кругова ова истраживања су веома узнемиравајућа. 

Већ сада је за 20 одсто опао број биљака на њиховим природним стаништима, а исто важи за све врсте животиња од бубица до великих животиња. Тај процес се одвијао током протеклих 100 година откако су биолози почели да прате стање међу биљкама и животињама.

Активности људи као што су риболов, крчење шума, недозвољен лов угрожених врста животиња допринели су стању какво је данас. Човечанство је прешло број од седам милијарди и то мења животну средину таквом брзином каква до сада није забележена.

Постоји могућност да ће изумрети 40 посто животиња које живе у води и на сувом, трећина морских сисара, трећина корала и више од пола милиона животиња које живе на тврдом тлу. Актуелно изумирање живог света на Земљи никада до сада није ишло таквом брзином, констатовали су аутори извештаја.

Глобално отопљавање погоршава брзину изумирања барем за пет посто, констатоивали су еколози. 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести