Ворен Бафет дао оставку у Фондацији Бил и Мелинда Гејтс

ЊУЈОРК: Милијардер Ворен Бафет поднео је данас оставку на место повереника фондације "Бил и Мелинда Гејтс", једне од највећих приватних добротворних организација на свету, након што је поклонио још један део своји акција у Беркшир Хатавеју, вредних 4,1 милијарду долара, за филантропске сврхе.
voren bafet
Фото: Tanjug (AP Photo/Nati Harnik, File)

Бафет од 2006. године уплаћује годишње доприносе за пет добротворних фондација у оквиру свог плана да подели око 99 посто свог нето богатства филантропским организацијама.

"Са данашњом дистрибуцијом од 4,1 милијарде долара, на пола сам пута", навео је Бафет у саопштењу, јавља Ројтерс, додајући да овај легендарни бизнисмен није објасно зашто у овом тренутку напушта одбор фондације Гејтс, али да је изразио подршку актуелном извршном директору фондације и његовом усмерењу.

Бил Гејтс и његова супруга Мелинда, суоснивачи фондације, поднели су у мају захтев за развод након 27 година брака, али су се обавезали да ће заједно наставити свој филантропски рад у борби против сиромаштва и болести.

"Годинама сам био повереник, неактивни повереник, само једног примаоца мојих средстава, Фондације Бил и Мелинда Гејтс. Сада подносим оставку на ту функцију, баш као што сам то учинио и у свим другим корпоративним одборима, осим Беркшира", навео је Бафет.

Прошле године, Бафет је известио да је поклонио своје акције у Беркширу вредне више од две милијарде долара Фондацији Гејтс, у склопу свог раније најављеног плана да поклони цело своје богатство пре смрти, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести