(ФОТО) ОВО НИЈЕ ИСЛАНД, ОВО ЈЕ СРБИЈА: Невероватно ТИРКИЗНО ЈЕЗЕРО крај Нове Вароши, мистерија о његовом настанку још се препричава

НОВА ВАРОШ: Западна Србија препуна је фантастичних природних предела и кад мислите да сте баш све видели, она вас увек изненади.
1
Фото: РИНА

Створено делом људском руком а делом вишом силом, на 1.000 метара надморске висине и удаљено 300 метара од магистралног пута који од Златибора води ка Новој Вароши, сместило се јединствено Тавничко језеро. Због своје лепоте и специфичности било је мета многих љубитеља лепог кадра, па су слике са овог локалитета обишле како Србију, тако и свет.

-Представља својеврсну границу између Златибора и Златара и налази се на највећeм плининском масиву Златибора познатом под именом Муртeница. Настанак језера је поприлично необичан, јер се појавило сасвим случајно. Пре тридесетак година овде су вршене ископавања магнезита и налазио се рудник. Кад су она завршена у земљи је остала рупа а подземне воде и планински златиборски потоци су напунили овај простор - рекла је за РИНУ Милица Поповић из ТО Златар.

Окружено правим четинарским горостасима који се у води огледају, језеро током читаве године има феноменалну тиркизну боју, па се на тај начин стварају нестварни призори који подсећају на неке далеке дестинације. Подједнако је привалчно и лети и зими. И док се током врелих дана посетиоци купају, у хладним месецима Тавничко језеро било је прави изазов за рониоце који су одлучили да разбију лед и уроне у његове дубине.

Фото: РИНА

-До језера је тежи прилаз, али сваки уложени труд максимално се исплати. Окружују га окомите литице, а у њему дозвољено купање. Планинска вода је веома чиста, купачима погодује и то што нема таласа и вода је веома топла. Захваљујући друштевним мрежама може се приметити да све више људи зна за овај локалитет и дођу да провере да ли је толико лепо и уживо, али још је лепше - каже Поповићева.

Језеро је скромних димензија, ширине 40 и дужине око 70 метара, а највиша измерена дубина је осам метара. Иако не тако велико, прави је драгуљ златиборско-златарског краја. Тавничко језеро је удаљено од центра Златибора око 24 километра и налази се на територији Месне заједнице Драгалица, која припада Општини Нова Варош. Мештани су се потрудили да језеро буде и порибљено, па су неки примерци риба донети и из Војводине. Ипак, риболов није дозвољен јер је број риба у језеру веома мали.

РИНА

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести