(ФОТО) СПЕКТАКУЛАРНИ ПРИЗОРИ У ИНДИЈИ Гинисов рекорд у броју упаљених земљаних уљаних лампи; ХИНДУИСТИЧКИ ФЕСТИВАЛ светлости симболизује победу СВЕТЛА НАД ТАМОМ

Милиони Индијаца прославили су национални празник Дивали на којем је постављен нови Гинисов рекорд у броју упаљених земљаних уљаних лампи.
а
Фото: Танјуг/(AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Спектакуларно и дуго очекивано масовно паљење уљаних лампи догодило се, као и обично, на реци Сарију у Ајођи у држави Утар Прадеш, месту рођења најпоштованијег божанства, бога Рама, преноси АП.

Широм земље, у којој расте забринутост због загађења ваздуха, разнобојна светла упалила су се у домовима и на улицама у част годишњег хиндуистичкиог фестивала светлости који симболизује победу светла над тамом.

У суботу предвече уљане лампе је запалило више од 2,2 милиона људи држећи их 45 минута док су на обали реке певане хиндуистичке верске песме.

Фото: (AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Прошле године је упаљено више од 1,5 милиона земљаних лампи, а након јучерашњег пребројавања лампи, представници Гинисове књиге светских рекорда уручили су највишем изабраном државном званичнику Јоги Адитианатху сертификат о рекорду.

Фото: Танјуг /(AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Преко 24.000 волонтера, углавном студената, помогло је у припреми за нови Гинисов рекорд.

Фото: Танјуг (AP Photo/Dave Thompson)

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести