Границе отворене, а Јадран зјапи празан

ЗАГРЕБ: Границе су отворене, а Јадран "зјапи" празан, пише загребачки портал Индекс и додаје да у Хрватској тренутно борави око 20.000 туриста, од тога 17.000 на мору, а око 3.000 у континенталном делу земље.
e
Фото: pixabay.com

Ровињ, иначе једно од најпопуларнијих хрватских летњих одредишта, "зјапи" празан, наводи овај медиј.

Шта ће бити са туристичком сезоном у Хрватској, питање је које се све чешће поставља након што су отворене границе, али иако је било навале првенствено када је реч о Словенцима, хрватске су морске дестинације, кажу, и даље готово празне.

"Као да смо у фебруару, само што је топлије. Необично је, али мислим да ће ипак за који месец бити другачија слика", казао је за Дневник Нове ТВ туриста Роман из Словеније.

Индеx преноси да број туриста није ни близу прошлогодишњем, када је у Ровињу, на пример, било око 10.000 гостију.

Из Туристичке заједнице ипак кажу да ситуација напокон иде набоље.

"Резервације су кренуле, букинг је добро кренуо, поготово за јули и август, имамо свакодневно јако пуно упита наших потенцијалних гостију из страних земаља", рекла је Одете Сапач из ТЗ-а Града Ровиња.

Засад домаћи туристи спасавају сезону.

За њих су цене тек нешто повољније, док је за страно тржиште пуна цена.

"Домаћи гости вероватно ће стизати, а од странаца ништа не очекујемо до августа, за сада. За домаће госте нудимо некакве попусте, али за странце иду нормалне цене као и увек", рекла је за Нову ТВ Јелена Ивковић, власница смештајаних капацитета.

Индекс пише да Хрватска има добру епидемиолошку ситуацију, а охрабрују и вести које пристижу о интересу за летовање на Јадрану, попут истраживања које је спровела агенција Арбона, сертификовани хрватски партнер Google-а за тзв. AdWords.

То истраживање, наводи се, даје наду да би се барем на врхунцу сезоне хрватски туристички капацитети могли значајније попунити.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести