Келтско насеље у Инђији у јулу се отвара за посетиоце

Шта су Келти радили у Инђији, како су изгледале њихове ношње, новац, алат, оружје, како су проводили време у Срему и још многе друге занимљивости, посетиоци ће моћи да сазнају од 1. јула, када је најављено отварање Келтског насеља у Инђији и Музејског комплекса у оквиру зидина овог простора, који ће сваког ко прође кроз бедеме комплекса, вратити кроз време.
1
Фото: Туристичка организација општине Инђија

Директор Туристичке организације Инђија Милан Богојевић каже да се идеја за реконструкцију Келтског насеља јавила 2012. Године, на основу 62 археолошка налазишта на територији општине Инђија.

- Од свих 62 археолошких налазишта најпознатија су у Крчедину, где је пронађена велика количина новчића, скоро 900 комада, тачније 883 у два налазишта и због велике количине новчића добили су назив крчедински тип новца, а имамо још и сремски- каже Милан Богојевић.

Према његовим речима, због свих налазишта дошли су на идеју да би могли по узору на Аустрију или Велс, где постоје музеји на отвореном, да направе нешто слично.

Фото: Туристичка организација општине Инђија

- Наша идеја је да се направи туристичка атракција на првом месту за најмлађе. У овом моменту имамо три грађевине од чврстог материјала покривене трском и ископину језера. Завршен је тендер, била су три понуђача и одређен је један за посао, те почињемо са изградњом вештачког језера, на ком ће се налазити платформа, а на њој кафић-ресторан тематског типа где ће радници бити обучени у келтске одежде и неће моћи да се нађе ништа брендирано, попут кока-коле, већ ће моћи да се види само лого келтског села - истиче директор Туристичке организације.

На платфори ће се налазити једна сојеница где ће бити приказ како су сушили рибу или комаде меса, а испред ће се налазити трем где ће бити смештен бар, наводи Богојевић, те појашњава да ће се у Келтском насељу налазити и четири кућице предвиђене за старе келтске занате.

- У једној ће се налазити два стола са четири тањира где ће деца моћи са вајарком да праве посудице, уљане лампе и друге ствари, све са келтским мотивима. Садржаји ће се мењати од викенда до викенда. У другој кружној кући, која је већ изграђена постоји пећ која је активна и ради, ту ће сваке последње недеље у месецу долазити пекар, који ће са децом пећи келтски хлеб. Наша занатска радња која се бави израдом накита биће такође укључена у радионице, те ће деци давати комплетне огрлице које ће они имати задатак да саставе, све наравно са келтским мотивима- прича Богојевић. – Инђијски ковач ће приказати деци како су изгледали келтски мачеви и како су их правили, а Удружење жена „Етнодом Гороцвет“ ће имати радионицу калиграфије, односно приказ келтског писма, које је специфично и деца ће моћи да напишу своје име на келтском. Такође, Удружење ради бордуре за келтску одећу.

Фото: Туристичка организација општине Инђија

Осим радионица, Келтско насеље садржаће два простора такође предвиђена за децу.

- Један је амфитеатар у ком ће се одигравати представе, мађионачарски наступи, концерти етно музике, а поред тог амфитеатра налазиће се и мали водопад са кружењем воде, док се са друге стране амфитеатра налазе трибине где ће се моћи да се играју мали ратници у ринговима ограђеним од бала сламе и деца ће моћи да се играју мачевима од гуме са штитовима и кацигама које су кетске реплике- каже Богојевић. – Поред ће се налазити и један ринг за стреличарство.

У централној, великој кући биће организована и поставка мини-музеј, где ће посетиоци моћи да виде одећу Келта, летњу, зимску, женску, мушку гареробу, две дечије, али ће се ту налазити и новчићи које су Келти користили, керамика, оружје, накит...

- У поставци ће се наћи оригинални новчићи у стакленим витринама, док је у израду свих реплика укључена локална заједница, те одећу тренутно шије Средња школа „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, а ми смо им дали комплетан материјал, кожу, крзно, што је јединствено у Србији, да неко има прилику да шије 20 келтских ношњи- сматра Богојевић. – Поред пет изложбених које ће се наћи у музеју, осталих 15 намењено је костимираним радницима, од продаваца карата до запослених у радионицама или конобара. Правимо комплетан амбијент, да када прођете кроз капију Келтског села, да се посетиоци врате 2.200 година уназад.

Фото: Туристичка организација општине Инђија

Цео простор ограђен је бедемима и панелним оградама, осигуран под видео-надзором, јер је реч о музејском формату, али ће бити организовано и доста концерата, представа.

- Радно време биће викендом од 9 до 21 час, а радним данима само за најављене екскурзије, посете, организоване групе, такав је план за сада - каже директор Туристичке организације Инђија. – Суботом и недељом када се капије отворе, сваки посетилац добиће програм и знаће из сата у сат, шта могу да очекују, јер је насеље намењено деци и родитељима, који знају да ту могу да проведу три, четири сата и погледају садржаје који су им интересантни. Ово је јединствено у Србији, чак и на Балкану не постоји овако нешто. Може се видети неолит, али Келтско насеље само у Инђији, уз то смо идеално позиционирани између Новог Сада и Београда и мислим да ћемо бити изузетно посећени због свих садржаја за децу.

М. Стакић

 

Borko
21.03.2021 • 17:17
Divno! Prošle godine sam obilazio ovaj kraj, pa se zaljubio i rešio da kupim neki plac ili vikendicu baš tamo. Solis nekretnine mi traže nešto, a ja razgledam čega još zabavnog ima u okolini. Ovi Kelti mi baš deluju zanimljivo. Biće super!
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести