Кина: Више од 400 милиона путује у време Нове године

ПЕКИНГ: Уочи кинеске Нове године која ће обележити прву недељу фебруара, очекује се да ће више од 400 милиона људи кренути на пут, на породична окупљања или због туризма, показују подаци кинеске агенције за путовања Ситрип.
kinezi nova godina
Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Wong)

Према проценама агенције, око седам милиона ће отпутовати у иностранство током овог празника, најдужег “распуста” у Кини, преноси Ројтерс.

У азијским земљама попут Тајланда и Јапана, очекује се повећан број Кинеза у односу на исти период прошле године, али број оних који путују у САД, Аустралију и Нови Зеланд бележи скоро неприметан раст.

Хантер Вилијамс испред консултантске агенције са седиштем у САД наводи да се примећује успорен раст броја посетилаца и смањен ниво трошкова по особи током посете Америци.

Према његовим речима, просечна потрошња у иностранству пре годину дана у овом периоду износила је око 855 долара, у поређењу са око 1.190 долара у 2016. години.

Британска агенција наводи да се кинески туристи ове године држе јефтинијих дестинација током празника због трговинских тензија које владају између САД и Кине, као и због успореног привредног раста своје земље.

Најпопуларније дестинације за кинеске туристе су, према подацима кинеске агенције, Тајланд, Јапан, Идонезија, Сингапур, а све оне су удаљене од Пекинга и Шангаја око седам сати лета.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести