ОСТАЛИ И БЕЗ ПАРА И БЕЗ ПУТОВАЊА Продали станове да би отишли на крстарење из снова, али...

Звучало је као невероватно животно искуство, али све се изјаловило.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Три године пловидбе на броду, обилазак свих седам континената, 375 дестинација, 135 лука и 13 светских чуда. Трогодишње крстарење компаније Life at Sea Cruises(у преводу "живот на мору") помпезно је најављено почетком ове године и изазвало је велико интересовање. Путовање је отказано у последњем тренутку, а многи путници су се нашли у великим проблемима. Многи од њих продали су или издали станове у којима су живели, рачунајући да им неће бити потребни наредне три године. Неки су већ стигли у Истанбул, који је требало да буде полазна тачка крстарења, пише Путни кофер.

"Life at Sea Cruises нуди врхунско крстарење на којем ћете се осећати угодно као у свом дому. Замислите то као кућу на мору са светом као двориштем", саопштила је компанија која организује крстарење. Рачунали су на дигиталне номаде, који могу да раде са било које локације у свету, али и на оне који су у пензији или не раде, а имају довољно новца.

Најнижа цена била је чак 2.500 долара месечно, односно 80 долара дневно, што је за многе било ниже од дневних трошкова у граду. Цена трогодишњег путовања око света била је од 27.500 до неколико стотина хиљада евра годишње, у зависности од одабране кабине. Брод, који може да прими 1.100 путника у 400 кабина, требало је да крене 1. новембра из Истанбула. Сви путници су платили учешће од најмање 45.000 долара.

КРСТАРЕЊЕ ЈЕ ОДЛОЖЕНО ДВА ПУТА, ПА ЈЕ НА КРАЈУ ДЕФИНИТИВНО ОТКАЗАНО

Како пише Си-Ен-Ен, непосредно пред дан поласка, полазак је одложен за 11. новембар и премештен за Амстердам. Онда је план поново промењен. Објављен је нови датум поласка, 30. новембар, а лука поласка је остала Амстердам. Међутим, 17. новембра, мање од две недеље пре поласка, путници су обавештени да је крстарење дефинитивно отказано. После неколико дана ћутања, компанија је признала да нема брод за најављено крстарење! Неки од путника који су резервисали 111 продатих кабина и даље су у Истанбулу, пошто су тамо стигли пре првобитног датума поласка. Други кажу да немају где да се врате, пошто су продали или изнајмили своје домове у ишчекивању путовања око света, као и да су распродали сву своју имовину.

ПОВРАТАК НОВЦА ПОЧЕЋЕ ТЕК У ДЕЦЕМБРУ НА РАТЕ, А МНОГИ ПУТНИЦИ НЕМАЈУ ГДЕ ДА СЕ ВРАТЕ

Већина путника потрошила је десетине хиљада долара за оно што су мислили да би требало да буде животно искуство. Сада морају да чекају на повраћај новца, који би могао да се одложи неколико месеци. Компанија је саопштила да ће отплаћивати авансе уплаћене у месечним ратама, почев од средине децембра. До краја фебруара, обећавају, сав новац ће бити враћен. Путницима који су се затекли у Истанбулу понуђено је да им плате смештај за неколико дана и покрију трошкове лета кући. Међутим, неки кажу да више немају дом у који би се могли вратити јер је продат или изнајмљен. Док не добију свој новац, анонимно су признали Си-Ен-Ену, немају ни основна средства за живот.

Фото: ilustracija/pixabay

ИСПАЛО ЈЕ ДА КОМПАНИЈА УОПШТЕ НЕ МОЖЕ ПРИУШТИТИ БРОД, А ИНВЕСТИТОРИ НА КОЈЕ СУ РАЧУНАЛИ ПОВУКЛИ СУ СЕ

Па шта се десило и где је запело са бродом? Како пише Си-Ен-Ен, Живот на мору планирао је да купи брод АИДА аура од компаније АИДА Cruises, која је немачка подружница Карневала. План је био да до краја септембра дође у њихово власништво, како би пре испловљавања било довољно времена за реновирање. Након шест недеља неизвесности, током којих су обавестили путнике да продаја не иде тако брзо као што су се надали, тај брод је на крају купила друга компанија, Celestial cruises. Испоставило се да Miray Cruises, компанија која је власник фирме Life at Sea, не може ни приуштити поменути брод, који кошта између 40 и 50 милиона долара.

Правдају се чињеницом да су приликом представљања пројекта имали подршку инвеститора који су им обећали подршку у куповини брода и да су уплатили аванс. Инвеститори су се наводно повукли због рата на Блиском истоку и Life at Sea на крају није могао да заврши трансакцију. Покушали су да купе још један брод, мањи, па трећи, али ништа није успело. На крају су морали да откажу помпезно најављено крстарење и оставили стотине путника и без новца и без животног искуства на које су рачунали. Путници су рекли за Си-Ен-Ен да се осећају издано и преварено, и нема сумње да ће се, без обзира на повраћај новца, Живот на мору суочити са бројним тужбама.

(Б92/Путникофер.хр)

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести