СПРЕМИТЕ НОВАЦ ЗА ТУРИСТИЧКЕ ТАКСЕ: Ове земље ће од наредне године ДА НАПЛАЋУЈУ УЛАЗАК

После пандемије коронавируса, туризам се враћа на велика врата и на многим дестинацијама достиже исти или виши ниво, у односу на онај пре почетка пандемије.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Међутим, на многим популарним светским дестинацијама јавља проблем прекомерног туризма.

Као ефикасно решење у борби против масовног туризма земље и градови у свету почели су да повећавају цену туристичке таксе, док су многе земље ову врсту намета први пут увеле.

Неке земље и градови, пак, боре се с полавом туриста ограничењем броја посетилаца.

Туристичке таксе нису новина, оне су и раније постојале на многим дестинацијама, углавном урачунате или у цену смештаја или у цену авионске карте.

У наредне две године у Барселони туристичка такса ће бити увећана, наводи Еуроњуз, позивајући се на саопштење градских власти. У овом граду комунална такса повећана на 2,75 евра, с тим што се почев од 2012. године туристи обавезују да плате како регионалну туристичку таксу, тако и додатну за цео град. Ова такса би требало да исноси 3,25 евра почев од 1. априла 2024. године, а односи се на све туристе који бораве у "званичном туристичком смештају“. Сав новац који буде прикупљен плаћањем туристичке таксе, биће искоришћен за градску инфраструктуру.

Валенсија такође најављује увођење туристичке таксе, која би требало да ступи на снагу крајем ове или почетком наредне године.

Такса ће износити 2,5 евра за ноћ, што зависи од типа смештаја, а важи за боравак до седам ноћи. Планирано је да приход од такси буде усмерен на унапређење одрживости туристичког сектора у читавом региону.

Иако је требало прошле године да ступи на снагу, туристичка такса на Тајланду би требало да почне да се примењује до краја ове године. Како је прошле године изјавио за "Ројтерс“ гувернер Туристичке управе Тајланда, приход од туристичких такси у износу од око осам евра би требало да буде искоришћен како за "збрињавање туриста“.

Највише одлагања са применом туристичке таксе било је у Венецији, а према најновијим најавама, примена би требало да почне почетком лета наредне године.

Што се тиче наплате туристичке таксе за улазак у ЕУ, најављено је да ће почети 2024. године и да ће износити седам евра.

Туристичка такса се у одређеним земљама, попут Грчке, Бугарске и Аустрије, већ наплаћује. Такође, туристи плаћају таксу и у Белгији, Хрватској и многим карипским острвима. Оно што је занимљиво поменути да у Краљевству Бутан туристичка такса износи око 228 евра по особи на дневном нивоу и то у току сезоне, док је у другим периодима за нијансу нижа.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести