У Бугарској на 23 плаже бесплатни сунцобрани и лежаљке

Двадесет три плаже на бугарској црноморској обали нудиће бесплатне сунцобране и лежаљке – саопштила је у Сунчевом брегу министарка туризма Николина Ангелкова.
p
Фото: Youtube Printscreen

Пре почетка летње туристичке сезоне, која ће, према проценама стручњака и државе, бити тешка и другачија од досадашњих, она је у нашим морским одмаралиштима одржала серију сусрета са представницима туристичког сектора, преноси Б92.

Према прогнозама на почетку године, очекивани раст туризма износио је 10 одсто, међутим неочекивана и непредвидива криза изазвана коронавирусом је све зачас променила.

Након разговора премијера Бојка Борисова са његовим колегама из Грчке и Румуније и председником Србије о отварању заједничких граница за туризам од 1. јуна, Бугарска ће рачунати на туристе из суседних земаља чији држављани путују претежно путничким возилима. У погледу осталих тржишта министарка туризма је акценат ставила на субвенционисање чартер летова као веома важну меру подршке сектору. Николина Ангелкова је изразила наду да ће то довести и до раста појединих тржишта, посебно што се тиче организованог туризма.

Ипак, на прво место држава ставља домаће туристе који ће бити привучени нижим ценама плажних услуга. Бугари су предвидивији потенцијални корисници морског одмора код нас, имајући у виду ситуацију у којој се налазе Европа и свет.

„Чинимо све што је могуће да привучемо туристе и да олакшамо пословање у сектору који је међу најпогођенијим светском кризом изазваном коронавирусом“, рекла је министарка Ангелкова.

„Од посебног значаја је то што нудимо квалитетан производ и да здравље људи буде заштићено. Једна од основних мера које смо предузели јесте смањење цена сунцобрана и лежаљки. Сагласно закону оне морају бити бар за 50 одсто ниже од прошлогодишњих“.

Са данашњим даном на бугарском приморју постоји 57 важећих уговора о концесији и 75 о закупу плажа.

Сунцобрани и лежаљке ће на 23 од укупно 132 плаже бити бесплатни, док ће на осталим њихова цена износити од 1 до 5 лева.

Бесплатни ће бити сунцобрани и лежаљке на следећим плажама: Каваци - југ, Каваци - север, Елените, Међународни омладински центар Приморско, Царево - централна плажа, Ахелој, Обзор - југ и др. 
У летовалишту Златни пјасци туристи ће за сунцубран и лежаљку плаћати по 2 лева, у Албени – по 1 лев, у Балчику – по 1,50 лева, док ће њихова цена у Созополу износити од 3 до 5 лева.

Сви који газдују плажама дужни су да понуде снижење цена сунцобрана и лежаљки најмање од 50 одсто, а за непоштовање овог захтева предвиђена је новчана казна од 50 хиљада лева. За поновљени прекршај казна је 100 хиљада лева.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести