У СУСРЕТ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ У НИШУ: Нишвил у добром ритму

– Ако желите да доживите јединствену музичку антистрес терапију немојте да пропустите Нишвил! Фестивал у Нишу траје 10 дана, почиње 4. августа, а главни програм траје четири дана од 10. до 13. августа. Осим тог главног програма, за који су потребне улазнице, има у понуди још 15 бина са позоришним, филмским и музичким дешавањима. Тај комплетан пратећи програм је бесплатан, траје 10 дана, а то је више од 80 посто програма – упутио нас је Предраг Ћирић, који чини организациони тим Нишвил џез фестивала и спада у оне душе које себе поклањају овом фестивалу што и његов надимак сам каже - Ћира Нишвил.
Главна бина у Нишвилу
Фото: Nisville/Главна бина у Нишвилу

Да је Нишвил најузбудљивији део лета и фестивал добрих ритмова и вибрација уверила нас је наша верна читатељка Весна Галетин из Змајева која га не пропушта већ 13 година! За њега каже да је културна инфузија и да ко једанпут оде на Нишвил сигурно долази и следеће године.

– Први пут сам на Нишвилу била 2009. године да бих испратила наступ своје омиљене групе „Инкогнито“. Чим сам први пут контактирала људе који чине организациони тим Нишвил фестивала, одмах ми је било јасно да је то сасвим другачији фестивал по топлини с којом су се обраћали, по помоћи и сaветима око смештаја које су пружали. Мени је било занимљиво и то што сам могла без акредитације да присуствујем тонским пробама, прес-конференцијама и да чујем шта имају да кажу изузетни музичари. Волела бих да кажем и да је публика заиста дорасла Фестивалу и да за све ове године није било никаквих ексцеса. Осим главног и остали програми су врло квалитетни и прати их, такође добар звук и опрема без обзира што су бесплатни. Допало ми се одсуство естраде и конзумеризма у сваком облику – била је искрена Весна Галетин.

Када вас Фестивал доведе у Ниш наши саговорници саветују да уживате свим чулима, јер Нишлије су познате по хедонизму и доброј храни. Попиjте с мераком кафу у Казанџијском сокачету, пробајте овдашњи бурек, роштиљ, али и салате моравску и трљаницу... Обиђите нишке знаменитости Медијану, Народни музеј, прошетајте се по Нишкој тврђави и по дану. Она, која је некад била војни објекат, данас је место релаксације, забаве и провода.
Фото: Марина Јабланов Стојановић/Нишка тврђава

Нишвил џез фестивал ће се у Нишу одржати 29. пут, иначе као Нишки џез фестивал траје још 12 година дуже када се звао Наис џез фестивал. Карте за главни програм се могу купити преко сервиса за продају улазница, а комплет карата за све дане је 4.000 динара.

– На овом фестивалу наступа око 1.000 извођача у оквиру 250 програма. Нишвил није само музички, него је мултимедијални фестивал који спаја седам врста уметности: позориште, филм, стрип, балет, ликовну уметност... Нисмо само у Тврђави, већ дуже време су програми у амфитеатру на кеју подно споменика Шабану Бајрамовићу, на Тргу краља Милана... За време фестивала ће се одвијати 16 позоришних представа које нису само са Балкана, него из Швајцарске, Француске – рекао нам је Верољуб Радојковић из организационог тима Фестивала.

Приказаће се преко 100 филмова који су и играни и документарни, а везани су за музику. Од бина које су отворене и за које се не плаћа улазница из организационог тима Фестивала скренули су нам пажњу на Џез музеј стејџ са млађим саставима, госпел хором, као и на бину где се одвија етно џез. Комплетан програм фестивала може се погледати на https://nisville.com/sr/nisville-stages/.

– Издвојио бих Кристина стејџ где се импровизује музика уз неки неми филм што је јединствено у Европи. Нишвил је фестивал који сједињује више музичких праваца блиских џезу и свако ће за себе наћи нешто. На фестивалу се додељују и награде а, признање за животно дело ове године је добио Драган Миленковић Јога из групе „Хазари“ који већ 30 година упорно гради причу етно џеза. Његов еминентни гост је виртуоз на хармоници Владета Кандић, познатији као Бата Канда, коме ће бити уручена специјална награда Нишвила за допринос промоцији балканског џеза – открио нам је Радојчић.

Фото: Марина Јабланов Стојановић/Марко Касумовић подно споменика Шабану Бајрамовићу


Расадник музичких талената

Желећи да видимо споменик познатом нишком музичару Шабану Бајрамовићу који се налази на шеталишту поред Нишаве угледали смо групу музичара подно самог споменика. Међу њима је био и познати, талентовани млади музичар, тромбониста Марко Касумовић, такође Нишлија. Они овде нису били случајно, него им је био задатак да музиком дочекају руске туристе који су ускоро требали да стигну.

– Поносан сам као и многе Нишлије на Шабана Бајрамовића, јер овај сјајан музичар је постао легенда за живота. Цела моја музичка каријера је везана за џез фестивал Нишвил. Могу слободно да кажем да сам ту потекао, јер када је некадашњи директор Нишког џез фестивала Иван Благојевић позвао екипу младих талентованих музичара и ја сам био међу њима. Сви смо постали познати џез музичари и често наступамо на Нишвилу – потврдио нам је тромбониста Марко Касумовић важност музичких радионица за време овог фестивала које су утицале и на његов животни пут.


Најпознатији џез магазин на свету, амерички „Downbeat” је у опширном приказу фестивала 2008. године оценио Нишвил као фестивал који на најбољи могући начин истовремено промовише џез као правац настао на америчком континенту, музичку традицију Балкана, али и посебно спој та два стила, тако да је Нишвил допринео представљању балканске музике као новог светског тренда.

– Британски лист Гардијан је 2015. године Нишвил прогласио за један од 10 најбољих фестивала у Европи! Сва ова чаролија не би била могућа без наших волонтера, али најбоље да сами дођете и уверите се у наше речи – позвао нас је Предраг Ћирић.

Марина Јабланов Стојановић

 

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести