Апликација COVTAKT током месеца, неће угрожавати приватност

БЕОГРАД: Србија би требало током августа да добије апликацију за праћење контаката особа заражених корона вирусом засновану на два принципа добровољности и солидарности, изјавио је данас повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.
mobilni
Фото: pixabay.com

"Апликација, која би према најавама надлежних ускоро требало да заживи, а чији је радни назив COVTAKT, неће користити никакве податке о личности већ кориснички ИД који би максимално требало да заштити приватност сваког појединца", рекао је Мариновић за Танјуг.

Мариновић, је додао да су представници његове канцеларије разговарали са људима из владине канцеларије за ИТ о томе шта би тебао да се уради, а да рад апликације буде у складу са законом, да не нарушава приватност и податке грађана, а да оствари сврху.

Према његовим речима, идеја је да се користи само кориснички ИД јединствен за сваког појединца, као и да се прави разлика између зараженог и осталих.

Када би особа добила информацију да је позитивна понудили би јој да инсталира апликацију, рекао је Мариновић и додао да би поред принципа добровољности, увођење и рад апликације требало да буде засновано на принципу и солидарности, како би сви грађани, пријатељи, рођаци, који такође имају апликацију, били обавештени о контакту са зараженом особом у последњих 14 дана и да су најмање 15 минута били у близни позитивне особе.

Апликација ће бити заснована, како наводи, на блутут технологији, што значи да неће прикупљати податке о ГПС локацији, већ је идеја да се на основу близине два мобилна са апликацијама утврди да ли је контакт био близу, колико је трајао како би се знао степен ризика.

Мариновић је рекао да треба разграничити и ко ће руководити подацима - за сада је то Институт за јавно здравље, .... треба одредити где ће се чувати подаци, каква је могућност брисања апликације ...

"Верујем да ће апликација бити врло брзо, јер су и земље у региону почеле - Северна Македонија, Хрватска, Словенија, као и друге земље у некима је мало више инвазивно праћење локације кретања", рекао је Мариновић.

Успешност зависи од масовности, да апликацију преузме 50 до 60 одсто људи, рекао је Мариновић и додао да је Хрватска кренула доста амбициозно, али је после неколико дана око 35.000 скинуло апликацију, а имају и четри милиона корисника андроид телефона.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести