ДА ЛИ ЈЕ НЕПОТРЕБНО? „МЕТА” НАРЕДИЛА Забрањују се речи ''шахид''- ''мученик''

МЕНЛО ПАРК: Надзорни одбор компаније Мета која поседује мреже Фејсбук, Инстаграм и WhatsApp, одлучио је да треба укинути забрану употребе речи ''шахид“, односно ''мученик“ на арапском.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Саветодавни одбор је саопштио Мети да забрана ове речи ограничава слободу говора, као и да је забрана непотребна, преноси Ал Џазира.

Компанија је признала да је садржај с термином ''шахид“ више уклањан према политици модерирања него било која друга реч или фраза на платформама Мете.

Политика модерирања садржаја сматра да се израз ''шахид“ користи као похвала када се помиње у вези са организацијама које су укључене на њену листу опасних организација и појединаца (ДОИ).

Одлука надзорног одбора долази након узастопних критика упућених Мети због  приступа садржају који објављују арапски говорници.

У децембру прошле године, организација за људска права Human Rights Watch је објавила извештај у којем се закључује да су Метине политике модерирања довеле до цензуре садржаја који се односи на наставак израелско-палестинског сукоба.

У извештају ова група за људска права је открила је да је Мета злоупотребила своју политику ДОИ да ''ограничи легитиман разговор о конфликту између Израела и палестинских оружаних група“.

Независна истрага коју је група покренула 2021. открила је да су политике модерирања садржаја компаније ''имале негативан утицај на људска права палестинских корисника“ и да су негативно утицале на ''способност Палестинаца да деле информације о својим текућим искуствима”.

Надзорни одбор је основан 2020. и финансира га Мета, али ради независно од компаније.

Када Facebook и Инстаграм донесу одлуке да уклоне одређени садржај са својих платформи, Мета може затражити од одбора да прегледа те одлуке, посебно када изазивају контроверзу, а затим одбор даје препоруке и доноси одлуке везане за садржај Метиних платформи.

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести