ЕК уводи ред у дигитални свет, предлаже велике промене

БРИСЕЛ: Европска комисија је објавила предлоге далекосежних правила којима намерава да уведе ред у дигитални свет, укључујући друштвене мреже, интернетску трговину и друге интернетске платформе.
internet
Фото: pixabay.com

Комисија је предложила две уредбе - закон о дигиталним услугама и закон о дигиталним тржиштима, у којима се предвиђа низ обавеза и забрана те санкције које би требало да послуже за одвраћање великих интернетских актера који злоупотребљавају свој положај.

Ова два предлога имају једну сврху: да осигурају да ми као корисници имамо приступ широком избору производа и услуга на интернету. И да предузећа која послују у Европи могу слободно и поштено да се надмећу онлајн, као што то раде офлајн, изјавила је извршна потпредседница Европске комисије Маргрет Вестагер.

Новим правилима између осталог ће се забранити непоштени услови које намећу платформе које су постале или за које се очекује да ће постати "надзорници" приступа јединственом тржишту, преноси Хина.

Данашњим предлозима уређујемо дигитални простор за следећих неколико деценија. Усклађеним правилима, ex ante обaвезама, бољим надзором, брзим спровођењем и одвраћајућим санкцијама свима који нуде и употребљавају дигиталне услуге у Европи гарантоваћемо доступност свих предности које доносе сигурност, поузданост, иновације и пословне прилике, изјавио је комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон.

До сада се Комисија борила против доминантне позиције интернетских дивова попут Гугла, Фејсбука или Амазона тужбама за кршење правила тржишне конкуренције. То се показало прилично неефикасним пре свега јер то значи да се реагује када је прекршај већ учињен, а осим тога ти поступци трају врло дуго.

С новим правилима потпуно се мења приступ, Европа жели да делује и пре него што се утврде неправилности.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести