Европска свемирска агенција повећава фондове

МАДРИД: Двадесет две чланице Европске свемирске агенције обавезале су се данас да ће повећати фонд за мисије и истраживачке пројекте, укључујући нову генерацију сателита за праћење климатских промена.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Генерални директор Агенције Јан Вернер изјавио је на завршетку дводневног састанка у Севиљи, да су се земље чланице обавезале да ће обезбедити рекордни трогодишњи буџет од 12,5 милијарди евра, као и 1,9 милиона евра за оперативне трошкове и основна истраживања у четвртој и петој години, преноси АП.

"14,4 милијарди евра. За мене је то изненађење. То је чак више од онога што сам предложио. Предузели смо неке амбициозне пројекте", рекао је Вернер.

Вернер је додао и да су климатске промене снажан покретач већег од очекиваног финансирања.

"Сателит за посматрање земље Коперникус је сада водећи светски пројекат за посматрање Земље. То показује свест о нашој планети и мислим да је добро, јер порески обвезници траже од влада да нешто ураде, а ви можете нешто да урадите само ако знате шта да радите", рекао је Вернер.

Шпански министар науке Педро Дуке додао је да је истраживање климатских промена оно што и индустрија тражи.

"Имамо најнапреднији сет сателита за посматрање Земље који лете, тако да сви у свакој индустрији желе да буду укључени у развој врхунске технологије, јер је ово место на коме европске компаније могу да престигну компаније у остатку света", рекао је Дуке.

Како се наводи, Немачка ће бити највећи појединачни финансијер са 22,9 одсто.

Иначе, једно од главних циљева ЕСА-е је да се обезбеди да европске земље прате корак у истраживању свемира са САД, али и са Кином.

 

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести